Ulaşım

Çin bugüne kadarki en büyük uzay uçağını inşa etmeyi hedefliyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

cin uzay ucagiÇinli bir şirket, 20 uzay turistini taşıma kapasitesine sahip bir uzay uçağı geliştirmek için kolları sıvadı. Hükümet tarafından da desteklenen Çin Fırlatma Aracı Teknolojisi Akademisi isimli şirket, kendi gücüyle kalabilen tek parçalı bir roket konsepti için iki farklı konsept geliştirdi. Ancak şirketin bu yaklaşımına şüpheyle bakanlar da itirazlarını dillendirme konusunda zaman kaybetmedi.

Proje geçtiğimiz hafta Meksika’nın Guadalajara şehrinde gerçekleştirilen Uluslararası Uzay Konferansı’nda bilim adamı Lui Haiquang tarafından tanıtıldı. Haiquang konuşmasında şirketinin tasarımlarının daha çok yolcu alacak şekilde ölçeklendirilebilecek esnekliğe sahip olduğunu belirtti. New Scientist’e konuşan ekip lideri Han Pengxin ise zemin testlerinin nerdeyse bittiğini dile getirdi. Pengxin, test uçuşlarının önümüzdeki iki yıl içinde tammamlanmasını beklediklerini ifade etti. Roketle uzay turizmine 2020 itibarıyla başlamayı öngördüklerini söyleyen Pengxin, güvenlik testlerinden başarıyla geçmesi durumunda uzay uçağıyla kişi başı 200 ila 250 bin dolar fiyat karşılığında uzaya yolcu taşıyabileceklerini belirtti.

Çin ticari uzay uçuşu konusunda rakiplerinden daha hırslı

Ticari uzay uçuşu konusunda çalışma yapan diğer şirketler de benzer amaçlara sahip. Virgin Galactic’e ait SpaceShipTwo, atmosferin kıyısına 6 kişiyi taşımayı hedefliyor. Amazon CEO’su Jeff Bezos’a ait Blue Origin’in New Shepard isimli uzay kapsülü için de benzer bir hedef belirlenmişti. Çin’in devlet destekli projesinde ise uzaya daha fazla yolcu taşımak yatıyor. Söz konusu proje, kalkışta başka bir aracın desteğine ihtiyaç duymamasıyla da muadillerinden ayrılıyor.

10 tonluk versiyonun 5 yolcuyu 100 kilometre yüksekliğe, 100 tonluk versiyonun ise 20 yolcuyu 130 kilometre yüksekliğe taşıması amaçlanıyor. Projeye itiraz edenler ise teknik detayların üzerinde yeterince durulmadığını iddia ediyor.

İLGİLİ HABERLER