Ulaşım

Çin’deki sıcak hava dalgası teknoloji ve otomotiv şirketlerini vurdu

çin

Çin’in güney batısında yer alan Siçuan eyaletini etkisi altına alan sıcak hava dalgası, büyük teknoloji ve otomotiv şirketlerini de etkileyen bir üretim krizine yol açtı. Sıcak hava nedeniyle yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle Intel ve dünyanın en büyük elektrikli otomobil bataryası üreticisi CATL’nin de bulunduğu şirketler altı günlüğüne üretime ara vermek zorunda kaldı.

Sıcak hava dalgasından etkilenen şirketler CATL ve Intel ile sınırlı değil. Apple’ın bir numaralı üreticisi Foxconn, Toyota, Texas Instruments, Volkswagen, Onsemi gibi şirketler de Siçuan’daki üretimlerine ara vermek zorunda kaldı.

Siçuan’daki fabrikaların 20 Ağustos’a kadar üretimi durdurmasına yönelik karar merkezi yönetim tarafından alındı. Son 60 yılın en şiddetli sıcak hava dalgasının yaşandığı eyalette klima kullanımının artmasına bağlı olarak elektrik şebekesinin yükü de katlanmış durumda. Bu yükü biraz olsun hafifletmek isteyen yönetim de çareyi fabrikaların üretime ara vermesinde bulmuşa benziyor. CNN’in haberine göre, Siçuan’da pek çok şehirde sıcaklık 40 dereceyi bulmuş durumda.

Konutlarda elektriğin kesilmemesine odaklanan eyalet yöneticileri, Siçuan’ın çok zorlu ve kritik bir andan geçtiğini belirtti. Eyalette elektrik üretiminde de su kaynaklarının kullanılmasının süreci çok daha hassas hâle getirdiğinin de altı çizildi.

Bazı analistler, bu geçici kapanmanın dünya genelinde polikristalin silikon ve lityum fiyatlarını artırabileceğini belirtiyor. Sektörel kaynakların Bloomberg’e verdiği bilgiye göre, 17 Ağustos itibarıyla polikristalin silikon fiyatları kapanma öncesine kıyasla artmış durumda.

Çin’in Siçuan eyaletinde alınan kararın etkisi konusunda her şirket aynı yerde durmuyor. Apple için bölgede iPad üreten Foxconn, süreçten çok etkilenmediğini belirtirken; Volkswagen’in otomobil teslimatlarında gecikme öngördüğü ifade edildi.

İLGİLİ HABERLER