Teknoloji

Çin hükümeti son Gmail saldırısıyla bağlantısının olmadığını ileri sürdü

Google’ın Gmail servisi yeni bir saldırıya maruz kaldı. Bu saldırı sonucundan Çinli aktivistlerin ve hatta ABD’li bazı bürokratların e-posta hesapları saldırıdan etkilendi. Google saldırının Çin’de, hükümetin faaliyet gösterdiği bir alandan gerçekleştirildiğini öne sürerek saldırının kaynağının Çin olduğunu iddia etti. Çin hükümeti ise bir cevap verdi ve saldırıyla ilgili olarak kendisine yöneltilen suçlamaları kabul edilemez olarak nitelendirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, Çin hükümetinin korsan aktivitelerini desteklediğine dair söylentilerin tamamen uydurma olduğunu dile getirdi.

Wall Street Journal’a göre Google aslında Çin hükümetini saldırıların arkasındaki doğrudan sorumlu olarak göstermek istemedi. Arama devi sadece bu saldırının Halk Kurtuluş Ordusu’nun ulusal güvenlik koluna ait olduğu belirtilen bir konumdan gerçekleştirildiğine dikkat çekti. HKO son günlerde HKO’nun siber uzay biriminin varolduğunu doğrulamıştı. Mavi Ordu olarak bilinen bu siber uzay birimi kendini Kızıl Ordu olarak bilinen Çin ordusunun yanında konumlandırıyor.

Google bu hafta içinde Jinan eyaletinin Shandong şehrinde konumlanmış korsanların, kurbanların e-posta hesaplarına girişin kapısını açan “phishing” e-postalarını gönderdiklerini duyurmuştu. Her ne kadar Çin suçlamaları kabul etmese de, söz konusu son saldırının arkasında Google ile Çin hükümeti arasındaki sansür çekişmesinin yattığı bir gerçek. Arama ve reklam için büyük bir pazar olan Çin’de varolan sıkı sansür arama devinin bu ülkede rahat bir şekilde faaliyet göstermesini zorlaştırıyor.

İlgili – Wall Street Journal

İLGİLİ HABERLER