Teknoloji

Çin: ABD şirketlerimiz üzerinden casusluk faaliyetleri gerçekleştirmeye son vermeli

cin sosyal kredi

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Çinli telekomünikasyon devi Huawei’nin iletişim ekipmanlarına gizli bir biçimde eriştiğine ve şirketi yıllardır izlediğine dair haberlerin ortaya çıkmasının ardından Çin’den açıklama geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada son iddiaların kaygıyla karşılandığı ve bu tarz bir izleme faaliyetinin neden gerçekleştirildiği konusunda ABD’den bir açıklama beklendiği belirtildi. Çin Dışişleri Bakanlığı adına konuşan Hong Lei, Çin olarak internet iletişim teknolojisinin casusluk ve izleme için değil, bir ülkenin sosyo-ekonomik gelişimi için kullanılması gerektiğine inandıklarını ifade etti.

cin-bayrak-220114

Siber casusluk konusunda ABD ve Çin daha önce de çeşitli zamanlarda karşı karşıya gelmişti. Geçtiğimiz sene Amerikan şirketlerine düzenlenen sanal saldırıların ardında Çin ordusunun olduğu iddia edilmiş ve ABD, Çin hükümetine bu konu için harekete geçmeye çağırmıştı. Şimdiyse taraflar yer değiştirmişe benziyor. Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan Lei bu konudaki şikayetlerini ABD’ye ilettiklerini, karşı taraftan hem bir açıklama hem de bu tarz faaliyetleri sonlandırmasını beklediklerini dile getirdi.

Reuters’te yer alan haberdeyse Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve ABD Başkanı Barack Obama’nın bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi. Görüşmede Xi’nin siber izleme konusundaki endişelerini dile getirdiği ve bu konuda iki ülkenin işbirliği yapması konusunda ısrarcı olduğu, Obama’nın ise ABD’nin casusluk faaliyetlerinin altında ticari bir amacın bulunmadığını söylediği öne sürüldü.

İlgili >> The New York Times, Retuters

İLGİLİ HABERLER