Teknoloji

Chromium tabanlı Microsoft Edge geliştiricilerin denemesine açıldı

microsoft edge chromium

Microsoft Chromium tabanlı Edge internet tarayıcısını geliştiricilere sundu. Yazılım devi Canary ve Geliştirici sürümlerini yayınladı. Böylelikle Edge’e gelecek değişiklikler günlük ve haftalık bazda çıkacak güncellemelerle takip edilebilecek.

Her iki sürüm de Microsoft’un yeni açtığı Edge Insider sitesi üzerinden indirilebiliyor. Bu sürümler Edge’de ne gibi değişiklikler olacağını görmek isteyen geliştiriciler için özel olarak tasarlandı.

Microsoft, Chromium üzerinde inşa edilmiş Edge’in bu ilk sürümünde internette gezinme, güvenilirlik ve uzantı desteği gibi unsurlara odaklanmış gibi görünüyor. Şirket, başlangıçta bu temeller için geri bildirimleri bekliyor.

The Verge sitesinin belirttiğine göre, yeni Edge internet tarayıcısı gayet iyi biçimde çalışıyor. Mevcut Chrome uzantıları için de eksiksiz destek sunuyor. Hatta Microsoft; yer imleri, göz atma geçmişi ve uzantıların Edge ile eşzamanlanmasına da izin verecek desteği inşa ediyor. Yer imleri şu anda ilk sürümde desteklenen tek unsur gibi görünse de, Edge’in daha geniş kapsamlı beta versiyonu çıkıncaya kadar eşzamanlama desteği de genişletilecektir.

Hem Microsoft hem de Google mühendisleri, temeldeki Chromium projesini geliştirmek için birlikte çalışıyor. Bu sayede Chrome ve Edge Windows’da daha iyi çalışıyor. Microsoft’un Chromium’da kabul edilmiş 150 kadar önerisi bulunuyor. Bu da Windows 10’da Edge ve Chromium’daki gelişmeler için ortamı hazırlıyor. Bunların arasında erişilebilirliğin iyileştirilmesi, akıcı kaydırma desteği, Windows Hello entegrasyonu ve dokunmatik klavyenin düzgün biçimde görüntülenmesinden emin olma da yer alıyor.

Microsoft’un başkan yardımcılarından Joe Belfiore, Google’daki ekipler ve Chromium camiasıyla bu proje üzerinde doğruda çalıştıklarını, açık fikirliliği ve katılımcı çalışmayı takdir ettiğini söylüyor. Bu katkıların işlerin rayında ilerlediğini gösterdiğini ancak henüz kullanıcıların indirebilecekleri internet tarayıcısının hazır olmadığını da sözlerine ekliyor.

Son kullanıcılar Edge’in beta sürümünü beklemeli

Haftalar önce sızan Edge’in Chromium tabanlı versiyonuyla karşılaştırıldığında, geliştiricilere özel olarak çıkarılan sürüm Chrome’a görünüş ve his itibarıyla biraz daha benziyor. Microsoft, Edge’in bu versiyonuna Fluent Design tasarımını da uygulamış. Aynı zamanda sekmeleri gruplandırma veya elle yazma gibi mevcut Edge özelliklerinin de gelecekte eklenmesi planlanıyor.

Bugün yayınlanan Canary ve Development sürümleri sadece Windows 10’un İngilizce 64-bit sürümleri için tasarlandı. Microsoft gelecekte Windows 8, Windows 7 ve macOS desteğini de getirmeyi hedefliyor. Ancak bu erken sürümler gerçekten de sadece geliştiricileri hedefliyor. Bu nedenle son kullanıcıların yeni Edge’i denemeleri için ilerleyen aylarda gelecek beta sürümlerini beklemeleri gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER