Teknoloji

Chrome Android uygulamasında web sayfalarına “hızlı sayfa” etiketi

Chrome Android

Chrome Android uygulaması, yüksek kaliteli olduğunu düşündüğü web siteleri için metin tabanlı menülere “hızlı sayfa” etiketleri eklemeye başlıyor. Şirket, bu etiketlerin Önemli Web Verileri olarak adlandırılan çeşitli ölçütlerden gelen işaretleri temel alacağını söylüyor. Bu ölçütler aralarında sayfa yüklenme süresi, tepkisellik ve sayfanın yüklenmesi sırasında içeriğin ne kadar süre boyunca sabit kaldığını ölçmenin aralarında bulunduğu çeşitli kullanıcı deneyimi kriterlerini barındırıyor.

Şu anda bir sayfanın Google standartlarına uyup uymadığını görmek için yapılacak tek bir şey var. O da bir sayfayı ziyaret etmeden önce hafifçe bastırarak menüyü açmak ve burada “hızlı sayfa” etiketini görmek.

En sonunda bu “hızlı sayfa” Google arama sonuçlarında da daha yukarıda listelenecek. Google, daha önce de yaptığı açıklamada Önemli Web Verileri ölçütlerinin arama sonuçlarını listelemede bir kriter hâline geleceğini dile getirmişti.

Chrome Android uygulamasında web sayfalarına "hızlı sayfa" etiketi

Etiketlerin duyurulduğu blog yazısında Google, Önemli Web Verileri için yapılacak optimizasyonun sayfa kalitesini artırmak için bazı yatırımlar gerektireceğini söylüyor. Geliştiricilerin Google arama motorunda tepede kalmak için bunlara önem vermeleri gerektiği hatırlatılıyor. Şirket, bu sayfa kalitesi hedeflerine erişmek için neler yapılması gerektiğine dair tavsiyeleri sıralayacak şekilde geliştirici araçlarını da güncellediğini vurguluyor. Ayrıca Google’ın AMP olarak adlandırılan Hızlandırılmış Mobil Sayfalar formatı da bulunuyor. Bu format daha önce, mobil web’i daha hızlı hâle getirme için çıkarılmıştı. Şimdi aynı amaçla Google, ikinci bir adım daha atıyor.

Aramadan gelen gelirler Google’ın ana şirketi Alphabet’in en önemli gelir kaynaklarından bir tanesini oluşturuyor. Her ne kadar yıldan yıla gelirlerde azalma olsa da, arama gelirleri 2020’nin ikinci çeyreğinde 38.3 milyar dolarlık toplam gelirin 21.3 milyar dolarını teşkil ediyor.

“Hızlı sayfa” etiketleri Chrome 85 beta versiyonunda yer alıyor. Eğer geliştiriciler bu özellik herkese sunulmadan önce sayfalarında nasıl çalıştığını görmek isterse, Google onlar için bunu nasıl etkinleştirebileceklerine dair yönergeleri de sunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER