Teknoloji

Google’ın ana şirketi Alphabet’in finans raporuna koronavirüs etkisi

Alphabet piyasa değeri
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google’ın ana şirketi Alphabet geçen çeyrekte, ikinci çeyrek sonuçlarında koronavirüs etkisini beklediğine dair uyarıda bulunmuştu. Gerçekten de bunun etkileri görülüyor. Şirket tarihinde ilk kez gelirlerinde düşüş yaşadı. Ancak Wall Street’in beklentilerini aşmayı başardı.

Geride kalan üç aylık dönemde şirket 37.4 milyar dolarlık gelir beklentisini geçerek 38.3 milyar dolar gelir elde etti. Ancak 2019’un ikinci çeyreğine göre gelirlerde yüzde 2’lik bir düşüş görüldü. Net kâr bir yıl öncesinin 9.9 milyar dolarlık değerine göre düştü ve 6.9 milyar dolara geriledi. Arama gelirleri ise 23.6 milyar dolardan 21.3 milyar dolara geriledi.

Google CFO’su Ruth Porat, kazanç raporuyla ilgili olarak yayınlanan basın açıklamasında zorlu küresel ortam içinde ilerlemeye çalıştıklarının altını çizdi. Google’ın finans tablosundaki parlak noktalardan bir tanesi YouTube oldu. Reklam gelirleri geçen yılın 3.6 milyar dolarlık seviyesinde 3.81 milyar dolara çıktı. Google’ın Cloud biriminde de gelir artışı görüldü. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde elde edilen 2.1 milyar doların epey üstüne çıkıldı ve 3.01 milyar dolar gelir elde edildi.

Porat, analistlerle gerçekleştirilen telekonferans görüşmesinde şirketin, 30 Haziran’da sona eren çeyrek dönemin sonlarına doğru, büyümeyle ilgili olarak ihtiyatlı bir iyimserlik tutumu takındığını kaydetti. “Küresel makro ortamın açık belirsizliği göz önüne alındığında, son trendlerin dayanıklılığını ölçmenin en başta geldiğine inanıyoruz.” şeklinde de sözlerine eklemede bulundu.

Aynı telekonferans görüşmesinde CEO Sundar Pichai de ekonomik iklimin koronavirüs pandemisi nedeniyle kırılganlığını koruduğunu belirtirken, “Kullanıcılar çevrimiçi ticari etkinliğe geri dönerken stabilizasyonun ilk işaretlerini gördük.” dedi.

Pichai, YouTube ve Google Play aboneliklerinin çeyrek dönemde iyi bir çekiş yakaladığını, uygulama ve oyun indirmelerinin yüzde 35 arttığını kaydetti. Aynı zamanda Cloud, yani bulut segmentine de Deutsche Bank gibi büyük oyunları eklediklerini sözlerine ekledi. Ayrıca Cloud, pandemi nedeniyle evden çalışan insanların sayısının artmasından da yararlandı. Pichai, “Müşteriler, işletim verimliliğini iyileştirerek veya inovasyonu artırarak maliyetlerini düşürmek için Google Cloud’u seçiyor.” dedi.

Alphabet’in Diğer Alanlar olarak ayırdığı ve içinde deneysel çalışmaların yürütüldüğü X laboratuvarının, Waymo sürücüsüz otomobil iştirakinin ve Verify yaşam bilimleri gibi çeşitli birimlerin bulunduğu kategoride ise gelirler düşüş gösterdi. Geçen yılın aynı döneminde 162 milyon dolar olan gelirler 148 milyon dolara geriledi. Diğer Alanlar’da işletme zararı ise 1.12 milyar dolar oldu.

Google’ın “diğer gelirler” olarak nitelendirdiği ve içinde donanım, Play Store ve reklam dışı YouTube gelirlerinin yer aldığı kategoride ise gelirler 4 milyar dolardan 5.12 milyar dolara yükseldi.

İLGİLİ HABERLER