Teknoloji

Chrome’un Windows 7 desteklemeyen ilk sürümü dağıtıma çıktı

chrome ios

Şu anda Google Chrome’u eski veya modası geçmiş bir bilgisayarda kullanıyorsanız, donanımınızı yükseltmeyi düşünebilirsiniz. Çünkü Chrome 110‘un 7 Şubat’ta genel kullanıma sunulmasıyla birlikte, bu internet tarayıcısı artık Windows 7 veya Windows 8 / 8.1’i ve daha az kullanılan Windows Server 2012 veya Windows Server 2012 R2’yi desteklemeyecektir. Bu, Microsoft’un bu yılın başlarında, 10 Ocak’ta Windows 7 ve Windows 8 / 8.1 için güvenlik güncellemelerini kesin olarak sonlandırma kararının ardından geldi.

Chrome 110 sürümü, bilinen bazı siber güvenlik sorunlarını gideriyor. Bunun yanı sıra özelleştirilebilir ağ bağlantı hatası sayfaları ve desteklenen bilgisayarlarda depolanan şifreleri otomatik olarak doldurmak için biyometrik kimlik doğrulamayı kullanma seçeneği gibi birkaç yeni özellik de içeriyor.

Aynı zamanda Chrome 110’un dağıtıma sürülmesi, Chrome’un yeni sürüm döngüsünün de başlangıcını işaret ediyor. Bu döngü, planlanan tam kararlı sürüm tarihinden bir hafta önce gelecekteki güncellemelerin erken kararlı önizlemesini içerecek.

Bu, Google tarayıcısının Windows 10 veya üstünü gerektiren ilk sürümüdür. Tabii ki, Chrome’un eski sürümleri, Windows’un eski bir sürümünü çalıştıran cihazlarda çalışmaya devam edecektir. Ancak ne internet tarayıcısı ne de işletim sistemleri, cihazınızı muhtemel siber saldırılara karşı koruyabilecek kritik güvenlik güncellemelerini almayacaktır.

Microsoft, hâlâ kaç kişinin Windows 7 kullandığına ilişkin kesin rakamları açıklamıyor, ancak 2021’de bu sayının yaklaşık 100 milyon olduğuna inanılıyordu. Aslında, geçen yılın ekim ayında yapılmış yakın tarihli bir Lansweeper anketinin Windows 7’nin hâlâ şundan daha fazla kullanıcısı olduğu tahminini ortaya koyduğu belirtilyior. Üstelik Windows 11’in, Microsoft’un uyumlu Windows 10 cihazları için ücretsiz yükseltmeler sunmasına rağmen böyle bir tablo ortaya çıkıyor. Windows 7 çalıştıracak kadar eski makinelerin, Chrome’un bu ve bundan sonra çıkacak sürümlerine uyumlu bir işletim sistemine yükseltmeyi destekleme olasılığı düşüktür. Üstelik Microsoft artık Windows 10 Home ve Pro indirmeleri sunmuyor veya resmi olarak lisans anahtarları da satmıyor.

Hâlâ Windows’un eski bir sürümünü kullananların, Windows 11 güncellemesini desteklemek için mevcut makinelerini donanımsal açıdan yükseltmeleri veya çevrimiçi korunmaya devam etmek için yeni bir dizüstü bilgisayar veya bilgisayar satın almaları gerekebilir. Microsoft, Windows 10 desteğini 14 Ekim 2025’te sonlandırmayı planlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER