Teknoloji

Chrome @ işaretiyle adres çubuğunda kapsamlı aramaya izin veriyor

chrome 108
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Chrome bundan böyle adres çubuğuna eklenecek basit bir “@” işaretiyle tüm tarayıcı sekmesi karmaşasında hızlıca gezinmeye imkan sağlıyor. Masaüstü bilgisayarlar için çıkan en yeni Chrome sürüm 108’de bulunan yenilik, başka bir web araması yapmanıza gerek kalmadan, bir sekmede açık bıraktığınızı bildiğiniz makaleye gitmek gibi görevleri basitleştirmenize yardımcı olacaktır.

Eğer çok fazla sayfa veya makaleyi favorilerinize ekliyorsanız, onları yeniden bulmakta sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu nedenle birisine yardım etmek istediğinizde, hızlı davranmak adına daha önce kaydettiğinizi bildiğiniz makaleyi yeniden Google’da aramanız gerekebiliyor. Şimdiyse “@bookmarks” veya sadece “@” yazıp boşluk tuşuna basabilir ve daha sonra yer imlerinde aramaya tıklatarak çeşitli anahtar terimlerle aramanıza başlayabilirsiniz.

Aynı işlemler sekmeler ve geçmiş için de yapılabiliyor. Açık olan onlarca Chrome sekmesinden bir tanesinin özellikle aradığınız bir videoya ait olduğunu biliyorsanız, onu tekrar bulmak için, sadece “@” yazın ve boşluk tuşuna basın, ardından “Sekmeleri Ara” veya “Geçmişi Ara”yı tıklayın ve videonuzu tanımlayan anahtar kelimeleri yazmaya başlayın ve hemen bulmalısınız.

Google, hizmetleri genelinde @ sembollerini daha fazla kullanmaya yönelik bir eğilim sergiliyor. Ekim ayında şirket, YouTube kullanıcıları için, Twitter’da olduğu gibi “@” simgelerini kullanıma sunmaya başladı. Ayrıca şirket,i Workspace / Google Docs ürünlerinde “@” etiketlerini kullanarak harici dosyaları ve üçüncü taraf uygulamaları çağırabilen güçlü yeni geliştirici özelliklerini sunmaya başladı.

Bu yenilik, herkes için etkinleştirilen eksiksiz bir özellik haline gelmeden önce, eylül ayında ChromeOS 106’nın beta sürümünde erişime açılmıştı. Google’ın blog gönderisi, kendi özel site arama kısayollarınızı oluşturmanıza olanak tanıyan, kullanabileceğiniz mevcut bir Chrome özelliğine de işaret ediyordu. Google, bu yeniliği aşağıdaki gibi tanımlıyordu:

YouTube veya Google Drive gibi sık sık arama yaptığınız favori siteleriniz mi var? Doğrudan masaüstünüzdeki Chrome adres çubuğundan arama yapmak için kendi özel site arama kısayollarınızı da etkinleştirebilirsiniz. Masaüstünde Chrome ayarlarında “Arama motorlarını ve site aramayı yönet”e (chrome://settings/searchEngines) gidin ve etkinleştirin. Chrome Actions‘ı kullanarak “site aramayı özelleştir” yazarak da oraya hızla ulaşabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER