ManşetlerTeknoloji

ChatGPT dijital hafızasıyla geçmiş konuşmaları hatırlayacak

openai chatgpt

Yapay zekâlı sohbet botlarıyla iletişimin en büyük dezavantajlarından biri, konuşma bittiğinde her şeyin sıfırlanması. Sohbet botu, bir sonraki iletişimde karşısında kim olduğunu ve daha önce o kişiyle ne konuştuğunu hatırlamıyor. Bu gizlilik kaynaklı bir tercih olsa da, yapay zekânın kullanıcıyı iyi tanıyan bir dijital asistan olmasını engelliyor. Ancak bu durum yakında ChatGPT için ortadan kalkacak. OpenAI, yapay zekâsına bir hafıza özelliği ekliyor. Böylelikle sohbet botu önceki konuşmalardan önemli kişisel ayrıntıları hatırlayacak ve bu bağlamı mevcut sorgulamalara taşıyacak.

Bu hafızanın işleyişi ise oldukça basit olacak. Kullanıcılar ChatGPT’ye çocuklarının yer fıstığına alerjisi olduğunu veya e-posta imzalama tercihleri gibi şeyleri hatırlamasını söyleyebilecek. İstek doğrultusunda bu verileri otomatik olarak saklayacak olan yapay zekâ, bunları gelecekteki konuşmalar ve görevlerde kullanacak.

Sistem bazı şeyleri de zaman içinde algılayacak ve kullanıcılar sorgu yaparken doğal yollarla veri depolayacak. Böylelikle sohbet robotu daha akıllı hâle gelecek ve bundan da önemlisi özel ihtiyaçlara uyum sağlayabilecek.

chatgpt

Buna ek olarak, her GPT kendine özgü bir belleğe sahip olacak. OpenAI burada örnek olarak Books GPT’yi gösteriyor. Bu bot kullanıcıların hangi kitapları okuduğunu ve hangi türleri sevdiğini hatırlayacak. GPT Store’da bu hafıza özelliğinden kesinlikle yararlanacak çok sayıda sohbet robotu bulunuyor.

Bu internetin mevcut çalışmak şeklinden çok farklı görünmüyor. Uygulamalar, web siteleri ve sosyal ağlar da kişisel verileri saklıyor. Bu verilerden daha sonra kişiselleştirilmiş algoritmalar geliştirmek için özel kullanıcı profilleri oluşturmak için yararlanılıyor. Ancak bu da bazı ciddi gizlilik endişelerini beraberinde getiriyor.

OpenAI: ChatGPT hafızası kullanıcılar tarafından kontrol edilebilecek

Bu amaçla OpenAI, kullanıcıların ChatGPT’nin hafızası üzerinde kontrol sahibi olacağını ve sistemin sağlık verileri gibi belirli hassas konuları otomatik olarak hatırlamayacak şekilde eğitildiğini söylüyor. Şirket, bota basitçe bir şeyi unutmasını söyleyebileceğinizi ve bunu yapacağını belirtiyor. Kullanıcılar Belleği Yönet sekmesi üzerinden daha detaylı ayarlar yapabildikleri gibi, bu özelliği tamamen devredışı da bırakabiliyor.

Kullanıcılar ChatGPT hafızasını kullanmaya gerek kalmadan geçici olarak konuşmalardan yararlanma imkanına da sahip olacak. Bu sohbetler geçmişte görünmeyecek, hafızayı kullanmayacak ve OpenAI modellerini eğitmek için kullanılmayacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER