Teknoloji

ChatGPT, Avrupa’da hizmetlerini durdurmayı tehlikesiyle karşı karşıya: Yeni AI yasaları tehdit mi?

chatgpt android

OpenAI’nin CEO’su Sam Altman, Avrupa Birliği (AB) tarafından geliştirilen yapay zeka (AI) düzenlemeleri nedeniyle şirketin Avrupa’daki ChatGPT ve benzeri hizmetlerini durdurabileceği konusunda uyardı.

Londra’da bir konuşma sonrası gazetecilere konuşan Altman, halihazırda yasama organları tarafından son hali verilmekte olan AB AI Yasası’na “birçok endişe” ile yaklaştığını ifade etti. Yasanın kapsamı, OpenAI’nin ChatGPT ve DALL-E gibi hizmetlerini sağlayan geniş ölçekli AI sistemlerini yapanlara yönelik yeni yükümlülükler eklenerek son aylarda genişletildi.

Altman, “Detaylar gerçekten önemli.” dedi ve “Uymaya çalışacağız, ancak uymamız mümkün olmazsa hizmet verme işlemine son vereceğiz,” ifadelerini kullandı.

Altman, ChatGPT gibi sistemlerin AB yasaları altında “yüksek riskli” olarak kabul edilme endişesine sahip olduğunu belirtti. Bu, OpenAI’nin bir dizi güvenlik ve şeffaflık gerekliliklerini karşılaması gerektiği anlamına geliyor. Altman, “Bu gereklilikleri ya çözebileceğiz ya da çözemez hale geleceğiz.” dedi ve “Teknik olarak mümkün olanın sınırları vardır,” diyerek durumu özetledi.

AB AI Yasası kapsamında gerektiği şekilde bilgi verme zorunlulukları, OpenAI için potansiyel iş tehditleri oluşturuyor. Mevcut taslakta bulunan bir hüküm, temel modellerin yaratıcılarının sistemlerinin tasarımı hakkında bilgi vermesini ve “eğitim için kullanılan telif hakkı dahilindeki verilerin özetlerini” sağlamasını gerektiriyor.

OpenAI, bu tür bilgileri daha önce paylaşıyordu ancak araçları giderek daha ticari değer kazandıkça bu paylaşımı durdurdu. Mart ayında OpenAI’nin kurucu ortağı Ilya Sutskever, The Verge’e yaptığı açıklamada, şirketin geçmişte bu kadar çok bilgiyi ifşa etmekte yanlış yaptığını ve eğitim metodları ve veri kaynakları gibi bilgileri rakiplerin çalışmalarını kopyalamalarını engellemek için gizli tutmanın gerekliliğine değindi.

Yalnızca iş tehdidi olasılığının ötesinde, OpenAI’ı telif hakkına tabi verilerin kullanımını belirlemeye zorlamak, şirketi potansiyel davalara maruz bırakabilir. ChatGPT ve DALL-E gibi oluşturulmuş AI sistemleri, internetten toplanan büyük miktarda veri kullanılarak eğitilir. Şirketler bu veri kaynaklarını ifşa ettiklerinde, hukuki zorluklara açık hale gelirler. Örneğin, OpenAI’ın rakibi olan Stability AI, AI görüntü üreteci eğitimi için telif hakkına sahip verilerini kullandığı gerekçesiyle stok görsel üreticisi Getty Images tarafından dava edildi.

Altman’ın yakın zamandaki yorumları, şirketin düzenlemelerle ilgili daha nüanslı bir görüntü çizmesine yardımcı oluyor. Altman, düzenlemelerin çoğunlukla gelecekteki, daha güçlü AI sistemlerine uygulanması gerektiğini Amerikan politikacılara ifade etmişti. Buna karşıt olarak, AB AI Yasası, AI yazılımının mevcut yeteneklerine daha çok odaklanmaktadır.

İLGİLİ HABERLER