Teknoloji

Canonical Ubuntu telefon geliştirme rüyasından vazgeçti

canonical ubuntuCanonical Ubuntu telefon rüyasından vazgeçtiğini açıkladı. Şirket böylelikle büyük mobil işletim sistemlerine bir alternatif oluşturmak amacıyla çıktığı uzun yolculuğun sonuna geldi. Canonical ve Ubuntu kurucusu Mark Shuttleworth, kararı bir blog yazısıyla açıkladı. Shuttleworth, Unity 8 olarak adını verdikleri arayüzü geliştirme çalışmalarını sonlandırdıklarını duyurdu.

Canonical Topluluk Yöneticisi Michael Hall da Ubuntu telefon ve tablet çalışmalarını rafa kaldırdıklarını açıkladı. Hall, telefon ve tablet çalışmalarını sonlandırmanın yakınsama konusundaki tüm hikayenin bitişi anlamına geldiğini belirtti.

Telefon ve tablet çalışmalarından vazgeçen Canonical, daha büyük cihazlarda ise yola devam ediyor. Shuttleworth, milyonlarca kişinin güvendiği Ubuntu masaüstü platformuna yönelik tutku, adanmışlık ve yatırımlarının süreceğinin altını çizdi.

Shuttleworth sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyadaki en kullanılabilir açık kaynaklı masaüstünü üretmeye, mevcut LTS sürümlerinin çalışırlığını sürdürmeye, masaüstünü dağıtmak için ticari ortaklarımızla işbirliği içinde olmaya, bu masaüstüne güven kurumsal müşterilerimize destek olmaya ve masaüstünü geliştiren milyonlarca Nesnelerin İnterneti ve bulut geliştiricisine yardımcı olmaya devam edeceğiz.”

Shuttleworth telefon girişiminin başarısızlık nedenleri konusunda da samimi ifadeler kullandı. Şirketinin çalışmalarının hem ücretsiz yazılım dünyasında hem de teknoloji endüstrisinde takdirle karşılanacağını düşündüğünü söyleyen Shuttleworth, üreticilere sunulan mevcut yazılım seçeneklerinin kapalı yapısının rahatsızlık yarattığı düşüncesiyle hareket ettiğini dile getirdi.

Shuttleworth, bu iki noktada da yanıldığını itiraf etmekten kaçınmadı. Topluluğun çalışmalarını inovasyon yerine parçalanma olarak gördüğünü belirten Canonical’ın kurucusu, üretcilerin de aşina oldukları çözümlerden vazgeçmediklerini ifade etti.

Bugüne kadar geliştirilen Ubuntu telefonlarının ulaşılabilirliğinin sınırlı olması da bu kararda etkili olmuşa benziyor.

Canonical Ubuntu için geleceği Nesnelerin İnterneti ve bulutta görüyor

Canonical’ın Ubuntu’nun geleceği için çizdiği yol haritasında Nesnelerin İnterneti ve bulut da masaüstü kadar önemli bir yer tutuyor. Şirket bulut altyapısındaki, otomotiv endüstrisindeki, robotik çalışmalarındaki ve otomatik öğrenme teknolojisindeki varlığını daha belirgin hâle getirmek istiyor.

İLGİLİ HABERLER