İncelemelerManşetler

Canon EOS 200D İncelemesi

canon eos 200d inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

DSLR makineler genellikle büyük, kaba, profesyonellere hitap eden ürünler olarak bilinirdi. Canon EOS 200D ise bu konuda ezberleri bozan bir ürün oldu. Kompakt fotoğraf makinesi boyutlarındaki bu DSLR, başlangıç seviyesindeki kullanıcıları hedefliyor. Yine de, fotoğraf tutkunları için de kapsamlı özellikleri barındırıyor. 2013’te çıkmış olan 100D modelinin yerini alan EOS 200D, aynasız ve DSLR makinelerin kesişim noktasında duruyor. O her ne kadar bir DSLR olsa da, aralarında çok açılı LCD dokunmatik ekranı, ekran üstünden hızlı odaklanmayı sağlayan Dual Pixel AF sisteminin de bulunduğu özellikleri sayesinde aynasız bir makinenin alternatifi de oluyor. 2500 TL’nin biraz üstünde fiyata sahip olan bu makine, kendisi için altına girilen maliyetin karşılığını veriyor mu? Canon EOS 200D inceleme yazısında bu sorunun cevabını arıyoruz.

Canon EOS 200D inceleme: Tasarım

EOS 200D görünüş itibarıyla diğer DSLR’lardan farklı bir görünüme sahip değil. Ancak 122.4 x 92.6 x 69.8 mm.’lik boyutları ve 453 gr. ağırlığıyla, standart bir DSLR’dan daha rahat ve zahmetsiz biçimde kullanılabilir ve taşınabilir.

Ancak diğer Canon DSLR kameralarından daha farklı tuş yerleşimiyle bu makine daha zahmetsiz bir kullanım sunuyor. ISO, Av+/-, Q Set düğmeleri, aynı zamanda M, Av, Tv, P seçeneklerini barındıran halka üst kısımda yer alıyor. Bunların yeni başlayanların kafasını biraz olsun karıştırabileceğini söylemek gerekiyor. Deklanşör tuşu ise bu kontrollerin en önünde, işaret parmağınızla rahatlıkla erişip çekim yapabileceğiniz bir noktaya yerleştirilmiş. Açma kapatma düğmesi de üstteki kontrollerin bulunduğu bölümde yer alıyor.

EOS 200D küçük boyutlu bir DSLR olsa da, kabzası rahat biçimde kavranıyor ve çekim yaparken çok sıkıntı yaratmıyor. Kabza bölümündeki deri kaplama, makinenin elden kayıp gitmesini önlüyor. Elimizdeki gümüş renkli modelde kullanılan sarı renkli deri kaplama, EOS 200D’yi siyah renkli modele göre çok daha çekici gösteriyor.

Kabza tarafındaki kenarda, arkasında HDMI ve USB portlarını içeren lastik kapak bulunuyor. Karşı taraftaki kenarda ise uzaktan kumanda ve mikrofon girişlerini görüyoruz. Pil ve SD kart yuvası altta yer alırken, yine bu bölümde tripod bağlantı yuvası da konumlandırılmış. Üstte, vizörün hemen uzantısı olacak biçimde açılır flaş yer alıyor.

Arka yüzde döndürülebilir LCD ekran büyük bir alan kaplıyor. Bundan kalan bölümlere çeşitli düğmeler yerleştirilmiş. Hemen üst kısımda da vizör bulunuyor. Ön bölümde, çıkarılabilir lensin sol kenarında kalan bir bölümde ise flaş düğmesi konumlandırılmış. Dikkatli gözler, açılır flaşın sol tarafında kalan küçük bağlantı düğmesini fark edecektir. Bu düğmeye basarak hızlı biçimde kablosuz bağlantıyı başlatabilirsiniz. Küçük yeşil renkli LED lamba yanıp sönerek Wi-Fi bağlantısının aktif olduğunu gösteriyor. Bağlantı kurulduğunda ise lamba sürekli yanmaya başlıyor.

Canon EOS 200D inceleme: Ekran ve Vizör

Çok açılı, döndürülebilir ekranlar genellikle EOS serisinin daha gelişmiş modellerinde karşımıza çıkar. Ancak Canon, EOS 200D’de bu tarz bir ekrana yer vererek kullanıcılar için cazip bir unsur oluşturuyor. Bu sayede farklı açılarda veya pozisyonlarda, en iyi pozu yakalamanız mümkün hâle gelecektir.

Ekranı, Canlı İzleme tuşunun hemen altına gelen, sağ üst kısımda yer alan çentikten çekerek açabilirsiniz. Ekranı tamamen döndürüp yeniden yerine oturtabilir ve canlı görünüm aktif olacak biçimde, standart bir bas-çek makine gibi kullanabilirsiniz. Ekranı 180 derece döndürebilir, daha sonra da yatay eksende açısını ayarlayabilirsiniz. Böylelikle diz çökmeden veya farklı şekillere girmeden, istediğiniz çekimi yapabilirsiniz.

3 inç dokunmatik ekran, 1.040.000 noktalı çözünürlüğe sahip. Canon, dokunmatik kontrolü gayet iyi biçimde değerlendiriyor. Sezgisel kullanıcı arayüzünde ve kolay anlaşılır kontrollerde dokunmatik hareketleri kullanarak rahatlıkla gezinebilir, kamerayı fiziksel tuşları yerine dokunmatik ekranı üzerinden kontrol edebilirsiniz. Dokunmatik ekranı çok hassas, yanlış bir ikona basmanız ya da menü ayarına girmeniz neredeyse imkansız gibi görünüyor.

Dokunmatik ekran, çektiğiniz fotoğrafları veya videoları ön izlerken de büyük rahatlık sunuyor. Oynatma modundayken çektiğiniz fotoğrafları parmaklarınızla yakınlaştırabilirsiniz. Ayrıca ekrana çift tıklatarak da fotoğrafta yakınlaştırma yapabilirsiniz. Oynatma modu açıkken göreceğiniz Q düğmesine tıklattığınızda ise fotoğrafı döndürme, yeniden boyutlandırma gibi seçenekleri de bulabilirsiniz. Her DSLR kullanıcısı dokunmatik ekrandan hoşlanmaz. Bunun farkında olan Canon, dokunmatik ekran kontrollerini tamamen kaldırma imkanı da sunuyor.

EOS 200D’nin optik vizörü, görüş alanının yüzde 95’lik kısmını kaplıyor ve 0.87x yakınlaştırma yapıyor. Pil seviyesi veya benzeri göstergeler de vizörden görülecek şekilde ayarlanabiliyor. Lastik kapak sayesinde vizörün gözünüze rahatsızlık vermesi engelleniyor. Aynı zamanda diyoptri kontrolü de vizörün netlik ayarını gözünüze göre yapmanızı sağlıyor.

Canon EOS 200D inceleme: Performans

Canon EOS 200D’nin dokunmatik ekranını kullanarak çekim yapmak, bir akıllı telefonla çekim yapmaya benzer deneyim sağlıyor. Bu açıdan akıllı telefondan fotoğraf makinesine geçerek biraz daha profesyonelliğe doğru adım atmak isteyenler için EOS 200D isabetli görünüyor. Ekranda yer alan odak noktası işareti ve izlemeli otomatik odak sistemi sayesinde çekilmek istenen süjenin odakta kalması kolaylaşıyor. Böylelikle fazla ayarla uğraşmadan, tek bir dokunuşla istediğiniz kareyi yakalamanız mümkün oluyor.

EOS 200D’de bulunan Dual Pixel CMOS AF sistemi sayesinde otomatik odaklama gayet hızlı biçimde çalışıyor. Bu açıdan Canon’un EOS M aynasız makinelerine meydan okuduğunu söyleyebiliriz. Odaklama türleri fazla karmaşık sayılmamakla birlikte, canlı izleme modunda gayet hızlı ve verimli biçimde işlediğini görüyoruz.

Vizör tabanlı otomatik odaklama sistemi hakkında konuşacak olursak, görüntü alanının merkezine elmas biçiminde yerleştirilmiş, dokuz noktalı otomatik odak kurulumunun yapıldığını görüyoruz. Odak sistemi tam dizilimde kullanılabileceği gibi, kullanıcı tarafından seçilmiş özel bir nokta da ayarlanabilir. Ekran ile çekim yapılırkenki kadar hızlı olmasa da, vizör tabanlı odaklama sisteminin de gayet hızlı çalıştığını görüyoruz. Vizör alanının yüzde 95 ile sınırlı olması, vizörle yapılan çekimlerin verimliliğini biraz olsun düşürüyor. Ne de olsa, çektiğiniz fotoğrafta vizörde gördüğünüzden biraz daha fazla alan yakalanıyor. Ancak bunun çok büyük bir sorun teşkil ettiği söylenemez.

EOS 200D saniyede 5 kare hızında burst moduna sahip. Hareketli nesnelerin burst moduyla çekimi sırasında hareketin her bir ayrıntısının gayet anlaşılır biçimde yakalandığını görüyoruz. Dokuz noktalı odaklama sistemi belki mükemmel sayılmaz, ancak makul netlikte fotoğrafların elde edilmesine yardımcı oluyor.

Dahili Wi-Fi ve Bluetooth desteği sayesinde SD kartı çıkarmaya gerek duymadan, yapılan çekimleri başkalarıyla paylaşabilirsiniz. İster akıllı telefonla, ister bilgisayarla kablosuz bağlantı üzerinden paylaşımı gerçekleştirebilirsiniz. Canon Camera Connect uygulaması ile çekimlerinizi akıllı telefonunuza aktarabilir, daha sonra uygulama içinde kırparak Instagram ve benzeri sosyal ağ uygulamalarında paylaşabilirsiniz. Uygulama makineyle bağlantıyı bir kez yaptıktan sonra, gelecekte yeniden bağlantı kurmak oldukça kolay biçimde gerçekleşiyor.

EOS 200D’nin pil performansı gayet iyi görünüyor. Tek bir şarj ile 650 çekim yapılabiliyor. Bu da rakiplerine göre daha iyi seviyede olduğunu gösteriyor. Tabii ki, vizör yerine LCD ekranı kullanarak çekim yaparsanız, bu sayı aşağıya, 260 seviyelerine inecektir. Bunu dikkate alarak kendinizi ayarlamanızda fayda var.

Canon EOS 200D inceleme: Görüntü Kalitesi ve Video

Canon EOS 200D’de 24.2 megapiksel APS-C sensör bulunuyor. Böylelikle daha fazla detay, kalite, dinamik aralık ve düşük ışıkta yüksek çekim yeteneği gibi imkanlar doğuyor. Aynı zamanda arka planı bulanıklaştırılmış portre çekimler de gerçekleştirebilirsiniz. Testlerimiz sırasında kullandığımız 18-55mm temel lens, başlangıç seviyesindeki kullanıcılar için fazlasıyla yeterli olacaktır. Eğer daha profesyonel seviyede iseniz, daha uzaktaki nesneleri çekmek için yakınlaştırması yüksek bir lens istiyorsanız, o hâlde bütçenizi biraz daha zorlamanız gerekecektir.

EOS 200D’nin APS-C sensörüne DIGIC 7 görüntü işlemcisi eşlik ediyor. Bu işlemci kameranın hızını ve görüntülerin işlenmesini kontrol ediyor. Ayarlara bağlı olarak, hassasiyet ISO 100 ile ISO 25600 arasında ayarlanabiliyor. ISO, kameranın aydınlatılmış bir görüntü elde etmek için mevcut ışığı ne oranda işlediğiyle ilgilidir. Eğer ortamda yeteri kadar ışık yoksa, bu durumda belirli bir seviyeden sonra gürültü oluşmaya başlayacaktır. ISO ayarı dört haneli değerlerde bile belirli seviyeye kadar gürültüyü dengelemeyi başarabiliyor. ISO 3200’de bile renk bakımından doygun sonuçlar elde edilebiliyor. ISO 6400’de gürültü fark edilmekle birlikte, iyi biçimde kontrol ediliyor. Ancak o seviyeden sonra kumlanma daha dikkat çekici biçimde görülüyor ve detaylar kaybolmaya başlıyor. Işık şiddetinin düşmeye başladığı durumlarda flaşı kullanarak bu durumu telafi edebilirsiniz. Ancak flaş bazı durumlarda renk doğruluğunu azaltıyor, biraz daha suni bir görünüm oluşturabiliyor.

Canon EOS 200D ile farklı ortamlarda ve ışık koşullarında yaptığımız çekimler fazlasıyla tatmin edici ve doyurucu sonuçlar verdi. Normal koşullarda renk doğruluğu yüksek, canlı ve parlak fotoğraflar çekmek mümkün oluyor. Sadece parlak güneş ışığı altında yapılan çekimlerde kontrastın aşırıya kaçması söz konusu olabiliyor, bu da gölgeli alanların daha karanlık görünmesine neden oluyor. Neyse ki, dinamik aralığı modunda yapılan çekimlerde ise ışık dengeli biçimde dağıtılıyor, gölgeli alanlar rahat biçimde ortaya çıkarılıyor. Hareketli nesnelerin çekiminde de detaylar iyi biçimde yakalanıyor. Portre fotoğraflar oldukça başarılı, düşük ışıkta bile iyi sonuçlar elde etmek mümkün oluyor. Gece yapılan manzara çekimlerinde de bulanıklığı düşük, gürültüsü az, detayların ortaya iyi biçimde çıkarıldığı kareler yakalamak mümkün oluyor. Yukarıda belirttiğimiz gibi, eğer ortamdaki ışık şiddeti düşükse, bu durumda gürültünün artmaya başladığı, çekilen fotoğraflara yakınlaştırma yapıldığında anlaşılıyor.

Video tarafına baktığımızda, Canon EOS 200D ile en fazla 1080p çözünürlükte video kaydı yapılıyor. 4K TV’ler giderek daha fazla yayılmaya başladı ve bu çözünürlükte içeriklerin tüketimi de arttı. Bu noktada 1080p yetersiz gibi görünebilir. Yine de, EOS 200D ile yapılan Full HD video çekimlerinin gayet makul olduğunu, durağanlığın yüksek, ses kalitesinin de tatmin edici olduğunu belirtmek gerekiyor.

Canon EOS 200D inceleme: Sonuç

Canon EOS 200D’nin Dual Pixel CMOS AF sistemi canlı izleme modunda mükemmel biçimde çalışıyor. Dokunmatik ekran kontrolleri ve çok açılı ekran kullanım kolaylığını artırıyor. Açıklamalı ve kolay kullanımlı kullanıcı arayüzünü de unutmamak gerekiyor. Bu sayede yeni başlayan kullanıcılar EOS 200D’yi daha rahat biçimde kullanma imkanı yakalayacaktır. Otomatik odaklama performansı da gayet iyi, ancak vizörde daha fazla odak noktası görmek daha iyi olurdu.

EOS 200D’nin plastik gövdesine karşılık kabza etrafında kullanılan deri kaplama kullanım kolaylığını ve ergonomiyi artırıyor. Bununla birlikte kompakt formu ve bir DSLR’a göre hafif oluşu rahatlıkla taşınmasını ve kullanılmasını sağlıyor. 4K videonun giderek daha revaçta olduğu bir ortamda 1080p Full HD video ile yetinmek zorunda kalmalısınız. Buna rağmen çektiğiniz videoların kalite bakımından sizi tatmin edeceğini söyleyebiliriz.

İLGİLİ HABERLER