Teknoloji

Bu uygulamalarla Windows 11 masaüstü görünümünü alıştığınız hâle getirin

windows 11

Windows 11 yepyeni bir kullanıcı arayüzüyle geliyor. Yeniliklerin arasında görünümü değişen ve işletim sisteminin simgelerinden biri hâline gelen yeni görev çubuğu bulunuyor. Bu yenilik herkesin hoşuna gitmemiş olabilir. Neyse ki, üçüncü taraf uygulama geliştiricileri sayesinde Microsoft’un en yeni işletim sisteminde eksik olan bazı özellikleri geri getirebilirsiniz.

Microsoft, Windows 11’deki saat ve tarihi birden çok monitörde görüntüleme, görev çubuğunu ekranın üstüne veya kenarlarına taşıma gibi temel görev çubuğu işlevlerini ve hatta görev çubuğu yüksekliğini değiştirmek ve küçük simgelere sahip olmak gibi küçük şeyleri kaldırdı. Bu, birçok Windows kullanıcısını kızdırdı ve Windows 11 geçen hafta dağıtıma çıkmadan önce Microsoft’un Windows Insider programında gelen en önemli geri bildirimlerin çoğu, görev çubuğu değişiklikleriyle ilgiliydi.

Stardock’un yeni Start11 uygulaması, öncelikle Başlat menüsünü klasik stillere döndürmenize izin vermeye odaklanıyor. Ancak aynı zamanda birçok görev çubuğu özelleştirmesi de içeriyor. Görev çubuğunun boyutunu, birden çok monitördeki konumunu ve hatta çubuğa sağ tıkladığınızda gösterilenleri değiştirebilirsiniz. Windows 11 görev çubuğuna sağ tıkladığınız her yerde Görev Yöneticisi’ne sahip olmayı seviyorsanız, bunu Start11 ile geri getirebilirsiniz.

Sürükle ve bırak, Start11 ile hâlâ desteklenmese de, bu uygulamada gerçekten eksik olan tek şey, saati birden çok monitörde gösterme yeteneğidir. Neyse ki başka bir üçüncü taraf uygulama olan ElevenClock günü kurtarıyor. ElevenClock, Windows 11’de garip bir şekilde eksik olan bir özellik olan saati ve tarihi birden çok monitöre yerleştiriyor.

Windows 11 kullanıcılarının, Windows’ta on yıllardır var olan temel görev çubuğu işlevlerini geri getirmek için yalnızca üçüncü taraf uygulamalara başvurmaları gerekmemeli. Zaten Microsoft da kullanıcılardan gelen yorumlara bağlı olarak sürekli değişiklikler yapabileceğinin işaretlerini vermişti. Ancak Microsoft geri bildirimleri ele alıp değerlendirinceye kadar, en azından bazı geçici çözümlerle ilerleyebilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER