Manşetler

Bu Android uygulamaları telefonunuzda varsa, hemen kaldırın

google android

Google ne kadar uğraşsa ve şüpheli görünen uygulamaları Google Play Store’dan kaldırmaya uğraşsa da, bu uygulamalar mağazanın yolunu tutup, şirket tarafından tespit edilip kaldırılmadan önce milyonlarca kez indirilebiliyor. Bu seferki suçlular arasında kamera ve VPN uygulamaları var. Bunlar kaldırılmadan önce toplamda yüz milyonlarca indirme sayısına ulaştı.

Söz konusu kamera uygulamaları arasında Sun Pro Beauty Camera ve Funny Sweet Beauty Selfie Camera bulunuyor. Her iki uygulama da Wandera’daki araştırmacılar tarafından tespit edildi. Bu uygulamaların reklam yazılımı sunduğu ve Play Store’dan kaldırılmadan önce toplamda 1.5 milyonu aşkın indirme sayısına ulaştığı belirlendi.

Doğal olarak araştırmacılar, bu uygulamaları telefonlarında bulunduranların onları hemen kaldırmalarını tavsiye ediyor. Bu uygulamalar herhangi bir zamanda ses kaydı yapabilme veya uygulamaya kullanıcının istemediği bir işi yapmaya izin verecek sistem uyarı penceresini başlatabilme gibi tehlikeli izinleri de istiyor.

Wandera araştırmacıları, konunun ciddiyetini açık biçimde ortaya koymak amacıyla, “İzinsiz uygulama dışı reklamlar, kullanıcıları iş akışlarının ortasında alıkoyar, cihazlarını engeller, cihaz pilini boşaltır ve bazı durumlarda virüslü cihazların tamamen değiştirilmesi gerekir.” diyor.

Tehlikeli VPN uygulamaları

VPN uygulamalarına baktığımızda, Yeni Zelanda merkezli bir güvenlik araştırmacısı dört adet uygulamayı tespit etti. Bunlar 500 milyonu aşkın indirme rakamına ulaştı. Uygulamalar Hotspot VPN, Free VPN Master, Secure VPN ve Security Master by Cheetah Mobile olarak sıralanıyor.

Güvenlik araştırmacısı Andy Michael, konuyla ilgili olarak yayınladığı blog yazısında, “Dış reklam sahtekarlığı durumunda, uygulamalar arka planda veya uygulama ortamının dışında yayınlanırken reklamlar çıkar (ör. ana ekranda yerleştirilen reklam görünümleri ve kullanıcıların yeni uygulamalar başlatmak için erişmeleri gereken uygulama simgelerini kapsar).” dedi.

Araştırmacı, “Bir kullanıcı olarak, gizlilik uygulamasının telefon ekranımı aniden rahatsız etmesinin tehlikeli olduğunu düşünmüyorum, aynı zamanda sürekli HTTP istekleri de telefonun işlemcisinin ısınmasını ve telefonun pilinin boşalmasını sağlıyor.” diye sözlerine eklemede bulundu.

The Next Web sitesi ise, bu uygulamaların Çin ve Hong Kong merkezli olduğuna dikkat çekiyor. Bu bölgelerde yaşayanlar, ülkede bulunduğu söylenen Büyük Güvenlik Duvarını (Great Firewall) aşmak amacıyla sıklıkla VPN uygulamalarına başvuruyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER