Teknoloji

Brave bulunamayan sayfaları Wayback Machine’den getiriyor

brave 404 wayback machine

Brave internet tarayıcısı bir web sitesinin erişilebilir olmadığı zamanlarda bunu otomatik olarak anlıyor. Ve kullanıcılara alternatif bir seçenek olarak Wayback Machine üzerinde arama imkanı sunuyor.

Internet Archive tarafından yapılan duyuruya göre Brave Machine, “sayfa bulunamadı” hatası verilen web sayfalarında, sitenin geçmişinden sayfaları görmeyi sağlayan özelliği kullanıcılara sunacak. 404 hatası en çok bilinen bulunamayan sayfa hatası olsa da, bu özellik 410, 451, 500, 502, 503, 504, 509, 520, 521, 523, 524, 525 ve 526 kodlu hatalarda da çalışacak.

Eğer şu anda mevcut olmayan bunun gibi bir web sayfasına Brave’i kullanarak erişirseniz, internet tarayıcısı sayfanın en üstünde “Üzgünüz, bu sayfa mevcut değil. Kayıtlı bir versiyonun Wayback Machine’de olup olmadığını kontrol etmek ister misiniz?” şeklinde bir mesaj çubuğu gösteriyor. “Kayıtlı versiyonu kontrol et” düğmesine tıklattığınıza ise, sayfanın zaman içinde alınmış farklı görüntüleri arasında gezinebilirsiniz. Böylelikle, ister bilerek ister yanlışlıkla silinmiş olsun, internet üzerinde kaybolmuş bilgileri daha kolay bulabilirsiniz.

Eksik sayfanın arşiv üzerinde kayıtlı olduğu garanti edilmiyor. Ancak Internet Archive, Wayback Machine’in 23 yıllık tarihi boyunca 900 milyarın üstünde adresi ve 400 milyardan fazla web sayfasını arşivlediğini söylüyor.

Eğer bu özelliği denemek isterseniz, Brave’in 1.4 numaralı masaüstü versiyonunu indirebilirsiniz. 1.4.95 sürümünde bu özellik çalışıyor. Bu arada benzer özelliği Internet Archive’ın Chrome, Safari ve Firefox eklentileri sayesinde de kullanabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER