Bilim

BP petrol sızıntısı nedeniyle 20.8 milyar dolar tazminat ödeyecek

deepwater-horizon-petrol-sizintisi-081015

2010 yılında Meksika Körfezi’nde Deepwater Horizon platformundan kaynaklanan petrol sızıntısından sorumlu olan BP, ABD’ye sızıntının yol açtığı felaketin karşılanması için 20.8 milyar dolar tazminat ödeyecek. BP ve ABD Adalet Bakanlığı arasında tazminat konusunda anlaşmaya varıldığı ilk olarak geçtiğimiz temmuz ayında duyurulmuş, ancak o dönemde BP tazminat bedelini 18.7 milyar dolar olarak açıklamıştı.

Varılan nihai anlaşma, BP ile ABD Adalet Bakanlığı ve Meksika Körfezi’ne kıyısı bulunan beş ABD eyaleti arasındaki tüm sorunları çözerken, tazminat bedelini de biraz daha yükseltti. ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch, anlaşmayı “Amerikan tarihinde tek bir kurumla yapılmış en büyük uzlaşma anlaşması” şeklinde tanımladı.

20.8 milyar dolar tazminatın 5.5 milyar dolarlık kısmını ABD’nin Temiz Su Yasası çerçevesinde kesilen ceza oluşturuyor. Sızıntıdan etkilenen Alabama, Florida, Louisiana, Mississippi ve Teksas eyaletlerine de tazminattan önemli paylar ödenecek. 400 yerel devlet kurumu da BP’nin ödeyeceği tazminattan pay alacak. Bu anlaşmadan bağımsız olarak BP’nin temizlik ve tazminat için harcadığı miktarın 28 milyar doları bulduğu düşünülüyor.

Deepwater Horizon felaketi, pek çok kişi tarafından ABD tarihindeki en kötü petrol sızıntısı olarak tanımlanıyor. Meksika Körfezi’nde bulunan petrol kuyusu platformunun patlaması sonucunda 4.9 milyon varil petrol suya karışmıştı. 11 kişinin ölümüne yol açan patlama, bölgedeki doğal yaşama da önemli zarar vermişti. BP tarafından ödenecek tazminatın bir kısmı da bölgedeki doğal ortamın yeniden tesis edilmesine harcanacak.

İLGİLİ HABERLER