Teknoloji

Şimdiye kadar videolarda gördüğümüz Boston Dynamics robotları hayatımıza giriyor

boston dynamics spot

BigDog günlerinden bu yana, Boston Dynamics’in dört ayaklı robotları bizi her zaman etkilemiş ve biraz da ürkütmüştür. İlk çıkan ve oldukça kaba görünen robotlar gerçek hayatta gördüklerimize hiç benzemezken, şirketin en son ve mükemmel ürünü Spot, sadece gerçek görünmekle kalmıyor, aynı zamanda hayatımıza girmeye hazırlanıyor. Aslında bazı müşteriler bu dört ayaklı robotu aylar önce denemeye başlamışlar bile.

TechCrunch’ın düzenlediği TC Sessions: Robotics etkinliğine katılan Boston Dynamics, daha önce SpotMini olarak bilinen, şimdiyse Spot olarak adlandırılan robotu katılımcılara gösterdi. Aynı zamanda Spot için resmi satışlar da başladı.

Boston Dynamics’in iş geliştirmeden sorumlu başkan yardımcısı Michael Perry, “Geçen ay, erken benimseme programının bir parçası olarak müşterilere robotlar teslim etmeye başladık. Bu ilk müşterilere sorduğumuz soru ise, ‘Spot sizin için değerli olan neleri yapabilir?’ oluyor. Bazı başlangıç fikirlerimiz var, ancak bu programın yeni kullanım biçimlerini ortaya çıkaracağını umuyoruz.”

Erken benimseme programı doğrudan satın alma yerine kiralama tabanlı bir yöntemle çalışıyor. Ancak şu anda Spot’a sahip olmak isteyen müşterilerin sayısı da az görünmüyor. Bir robotun maliyeti değişiyor, ancak onbinlerce dolardan başlıyor. Yani, bu robot bir hobi robotu niteliğini taşımıyor.

Perry, erken benimseme programının tamamının maliyetinin bir otomobil fiyatı kadar olacağını söylüyor. “Ancak bu otomobilin türünün ne olduğu ise şartlara bağlı.” şeklinde de bir benzetme yapıyor.

Bazı kişiler kendi sensör ve etkileşim teknolojilerini entegre edebilecekleri çıplak bir platform isteyebilirler. Bazıları ise mevcut otomatikleştirilmiş iş akışına bağlayabilecekleri, tam donanımlı ve işlevsel bir robot arzu edebilirler.

Her iki durumda da, müşteri tarafında yapılacak bazı işler olacak. Spot, tek bir tuşa basıldığında bir petrol boru hattında araştırma yapmayacak ya da bir tesiste bekçilik yapmayacak. Robot bunların hepsini yapacak kadar güçlü ve esnek ayaklara sahip, ancak Boston Dynamics anahtar çevrildiğinde çalışacak bir servis işletmiyor.

Perry, bir robot için 12 mühendisi sahaya göndermeye gerek duymadıkları bir aşamada olduklarını söyledi. “Diyelim ki bir müşteri robotun insanlara yakın çalışmasını istiyor – insanları algılaması ve davranışını değiştirmesi gerekir. Bu tamamen mümkün. Aslında robotu onlarla bırakabilir, GitHub depomuza erişmelerini sağlayabilir ve ‘buna sahip olabilirler’ diyebiliriz. Ama eğer birisi robotun içine bir şeyin yerleştirilmesini istiyorsa? İnsanların yapabilecekleri hakkında gerçekçi beklentileri olmasını istiyoruz.”

Sonuç olarak Spot, müşterilerin ihtiyaçlarına uygun olarak özelleştirilebilir yapıda onlara ulaştırılabilecek. Birçok şirket, bunlardan bir çift alıp onlarla oynamak ve test etmek istiyor. Boston Dynamics, ilgili kişi veya kuruluşlarla bu bağlantı üzerinden iletişim kuruyor.

“Bize e-posta gönderen bir sürü insan var.” diyen Perry, “Bunlardan bazıları meşru uygulamalar, ancak bazıları Spot’u sadece evcil hayvan olarak ya da buzdolabından bir bira kapıp gelecek hizmetçi olarak almak istiyor. Onları ağırlamak heyecan verici olurdu, ama henüz tam olarak o noktaya varmadık.” şeklinde durumu özetledi.

Boston Dynamics’in satışa çıkmaya hazırlanan bir başka robotu Atlas‘ın ne zaman satışa çıkacağı hakkında herhangi bir bilgi verilmedi.

Boston Dynamics’in Atlas robotundan yeni bir jimnastik gösterisi – Video

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER