Teknoloji

Boston Dynamics’in Atlas robotundan yeni bir jimnastik gösterisi – Video

boston dynamics atlas hyundai

Boston Dynamics ilgi çekici, ancak bir o kadar da ürkütücü robotlarının yeni videolarını yayınlamayı sürdürüyor. Son olarak iki ayaklı robot Atlas’ın yeni bir videosu yayınlandı. Atlas’ı daha önce bir parkurda ve geriye doğru parende atarken de görmüştük.

En son videosunda Atlas, küçük bir jimnastik gösterisi sunuyor. Aralarında takla, amuda kalkma, 360 derece dönüş ve hatta kareografik dönüş hareketinin de yer aldığı çeşitli hareketleri sergiliyor.

Etkileyici olan en önemli nokta ise Atlas’ın tüm bu hareketleri tek bir uyumlu rutine sığdırması oluyor. Boston Dynamics videonun açıklamasında, bir manevrayı diğeriyle kaynaştırmak için model tahmin denetleyicisi kullandığını söylüyor. Muhtemelen her bir takla, robota yeteri kadar ileri yönlü momentum veriyor. Sonuç olarak videodaki hiçbir anda robotun dengesini kaybetmediğini görüyoruz.

Videonun sonunda da Atlas’ın kendi ekseni etrafında aksamını dağıtmadan, etkileyici biçimde dönebildiğini görüyoruz.

Boston Dynamics’in Atlas’ın bu rutinini kameraya alabilmesi, robotun her hareketinin kusursuz olduğu anlamına gelmiyor. Video açıklamasında da robotun yüzde 80 civarında bir başarı oranına sahip olduğu belirtiliyor. Yani, robot her beş denemeden birinde başarısızlığa uğrayıp kendisini yerde buluyor. Yine de, bu oranın bile etkileyici olduğunu söyleyebiliriz.

İLGİLİ HABERLER