Ulaşım

BMW ve Çinli teknoloji devi Baidu sürücüsüz otomobillerini bu yıl çıkarıyor

baidu chatgpt

A man walks past the logo of Baidu at it

Google sürücüsüz otomobil rüyasını gerçekleştirmeye adım adım yaklaşırken, Çinli arama devi Baidu da sürücüsüz otomobili hazırlama yarışında Google’a yetişmeye çalışıyor. Son birkaç yıldır sürücüsüz otomobiller üstünde çalışan Baidu, 2014’te BMW ile bir işbirliğine gitmişti. Bu işbirliğinin meyvelerini fazla vakit kaybetmeden toplamayı hedefleyen Baidu, amacına ulaşacak gibi gözüküyor. Baidu Başkan Yardımcısı Wang Jin, BMW ile birlikte geliştirdikleri sürücüsüz otomobilin 2015 sona ermeden görücüye çıkabileceğini belirtti.

Çin Bulut Bilişim Servisleri Zirvesi’nde konuşan Jin, prototip aracın Baidu’nun otonom sürüş teknolojisinin testi için kullanılacağını, ancak araçta bir insan sürücünün de hazır bulunacağını belirtti. Google otomobilleri tamamen sürücüsüz hâle getirmeyi amaçlarken, Baidu biraz daha mütevazı bir hedefle sürücülere yardımcı olacak bir sistemi kullanıma sunmayı istiyor. The Guardian ise Baidu’nun sürücüsüz otomobiller için gerçekleştirdiği araştırmaların Google’a rakip olabilecek nitelikte olmasına dikkat çekiyor. Baidu yapay zeka ve robot teknolojileri konusunda ciddi çalışmalar ve yatırımlar yapıyor.

ABD ve Avrupa’da yasal düzenlemeler nedeniyle sürücüsüz otomobillerin yola çıkışı biraz zaman alacak gibi gözüküyor. Çin’de ise yeni yasaların onayıyla sürücüsüz otomobillerle ilgili kuralların daha esnek olabileceği ve böylelikle sürücüsüz otomobillerin yollarda daha kısa sürede boy gösterebileceği belirtiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER