Ulaşım

BMW sürücüsüz motosiklet geliştirdi

bmw surucusuz motosiklet
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Motosiklet sürücülerinin bir trafik kazasında hayatlarını kaybetme ihtimali, otomobil sürücülerinden 28 kat daha fazla. Bu da yeni yeni gelişmekte olan sürüş asistanı teknolojilerini motosiklet sahipleri için çok daha önemli hâle getiriyor. Otonom sürüş teknolojisi de bu yenilikler arasında bulunuyor. Bu yenilikleri pratiğe dökmek zor görünse de, bu konuda şimdiden önemli adımlar atılmış durumda. BMW sürücüsüz motosiklet geliştirmeyi başararak iki tekerlekli deneyimde yeni bir dönemi vadediyor.

BMW’nin motosiklet geliştiren birimi BMW Motorrad tarafından hazırlanan sürücüsüz motosikletle ilgili detaylar, şirket tarafından paylaşılan bir videoyla gözler önüne çıktı. Yapılan açıklamada sürücüsüz motosiklet üzerindeki çalışmaların iki yıl önce başladığı belirtilirken, kısa videoda sürücüsüz motosiklet test pistinde ilerlerken görülüyor. Motosiklet tüm dönüşleri ve duruşları tek başına gerçekleştirebiliyor.

BMW sürücüsüz motosiklet geliştirmiş olsa da, bu motosikleti en azından ilk etapta satmayı planlamıyor. Şirket bunun yerine geliştirdiği teknolojileri kritik durumlarında motosikletlerinde daha fazla denge sağlamak adına kullanmayı planlıyor.

Bu tarz sürüş destek sistemlerini motosikletlere entegre etmek çok kolay değil. Sürüş destek sistemi otomobillerde acil durumlarda sert fren yapacak şekilde programlanabiliyor. Ancak motosikletlerde bunun yapılması durumunda sürücünün motosikletten düşmesi gibi bir tehlike bulunuyor. Denge problemi nedeniyle motosiklette yapılacak otomatik düzeltmelerin bile problem teşkil edebileceği belirtiliyor.

BMW sürücüsüz motosiklet ile geliştirdiği teknolojileri uygulamaya koyabildiği takdirde motosiklet satışlarındaki durdurabilir.

İLGİLİ HABERLER