Teknoloji

Bluetooth cihazlarını tehdit eden yeni bir güvenlik açığı keşfedildi

bluetooth güvenlik açığı

Bluetooth standardında yeni bir güvenlik açığı keşfedildi. KNOB olarak adlandırılan bu açığı kullanan bir bilgisayar korsanı, Bluetooth cihazlarının şifrelemesini zayıflatabilir ve daha sonra cihazlar arasındaki iletişimi dinleme ya da değiştirilmiş paketler göndererek bir cihazın kontrolünü ele geçirme gibi işlemler uygulayabilir.

Söz konusu açık; şifrelemeyi doğrudan kırmak yerine korsanlara, ilk elden daha zayıf bir şifreleme kullanmak için bir çift Bluetooth cihazını eşleştirmeye zorlama fırsatı tanıyor. Böylelikle cihazları kırmak çok daha kolay hâle geliyor.

İki Bluetooth cihazının bağlanacağı her seferde, aralarında yeni bir şifreleme anahtarı oluşturulur. Eğer bir saldırgan bu kurulum sürecinin arasına girmeyi başarırsa, iki cihazı aldatarak nispeten daha küçük sayıda karakter içeren bir şifreleme anahtarı oluşturmalarını sağlayabilir. Saldırganın hâlâ cihazlardan bir tanesine brute-force saldırısı uygulayarak, yani muhtemel şifre tahminlerini sıralayarak doğru şifreyi bulması gerekebilir. Ancak bu saldırı için ihtimaller azaldığı için süre de kısalacaktır.

Yine de, Bluetooth cihazlarını kullanan çoğu kişinin fazla endişelenmesine gerek yok. Bu saldırının gerçekleştirilebilmesi için, korsanın Bluetooth cihazlarının bağlanması sırasında ortamda bulunması gerekiyor. Eşleştirme sırasında şifreleme anahtarının uzunluğunun belirlendiği sırada, her bir cihazın başlangıç iletimini kesmeli ve kendi mesajını yayınlamalı. Standardın arkasındaki organizasyonun belirttiğine göre, tüm bunlar çok kısa bir zaman aralığında gerçekleşmeli. Korsanın etrafta olması ve araya girmek istediği her zaman bu saldırıyı tekrarlaması da şart.

KNOB tüm Bluetooth cihazlarını etkilemiyor

Bu arada her cihaz da bu saldırıya açık sayılmaz. Bu açık sadece geleneksel Bluetooth cihazlarını etkileyebiliyor. Giyilebilir ürünler gibi daha düşük güç tüketimli cihazlarda kullanılan Bluetooth Low Energy protokolüne bu açık işlemiyor. Ayrıca minimum şifre güvenliği doğrudan kodlanmış bazı Bluetooth cihazları da daha en baştan korunmuş oluyor. Bluetooth’un arkasındaki kuruluş bu açığı düzeltemediğini söylüyor. Ancak etkilenebilecek cihazlara minimum şifre uzunluğu kıstasının getirilmesini, bu sayede ona karşı koruma sağlanabileceğini belirtiyor.

Şu an için bu Bluetooth açığının kötüye kullanıldığına dair bir kanıt bulunmuyor. Açık, hazırladıkları makaleyi USENIX Güvenlik Sempozyumunda sunan bir grup güvenlik araştırmacısı tarafından keşfedildi. Bu hatayı KNOB olarak adlandırıyorlar. KNOB, Türkçede Bluetooth’un Anahtar Müzakeresi anlamına gelen terimin kısaltmasına karşılık geliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER