İncelemelerManşetler

BlackBerry Q5 İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

BlackBerry 10 telefonlarında başlangıcı Z10 ve Q10 gibi iki üst sınıf telefonla yapan BlackBerry, Q5 ile birlikte biraz daha pazarın alt katmanlarına indi. Curve serisinin BlackBerry 10 platformundaki devamı olarak nitelendirebileceğimiz BlackBerry Q5, büyük kardeşi Q10’a göre daha gösterişsiz, ancak kullanışlı bir tasarıma sahip. Yine en büyük silahı QWERTY klavye olan bu telefon Q10’dan çok da aşağıda kalmayacak teknik özelliklerle de satın alanları memnun etmeye çalışacak gibi görünüyor. Pekiyi bu telefon günlük hayatta, kendisi için harcanan değerin ne kadarını karşılıyor? Yazının devamında yer alan BlackBerry Q5 incelemesinde bu sorunun cevabını arıyoruz.

BlackBerry-Q5-inceleme-00012

Video İnceleme

İnceleme Başlıkları
DonanımYazılımPerformans ve BataryaKameraMultimedyaSonuç

Donanım

BlackBerry Q10 yuvarlatılmış köşeleriyle oldukça çekici bir cihaz profili çiziyordu. BlackBerry Q5 ise kardeşine kıyasla biraz daha gösterişsiz, sıradan duruyor. Ancak ele rahat oturan ve eli dolduran yapısıyla Q5, ilk etapta kendisini Q10’dan daha fazla sevdirmeyi başarıyor.

BlackBerry-Q5-inceleme-00015

120 x 66 x 10.8 mm. ile BlackBerry Q5, Q10 ile hemen hemen aynı boyutlara sahip. 120 gram ağırlığı da Q5’in tartıda Q10’dan biraz daha hafif gelmesini sağlıyor. Bu durumun oluşmasında Q5’in plastik kasası da önemli bir rol oynuyor. Tamamen plastikten oluşan kasa Q5’i biraz daha sıradan gösteriyor, ancak bu durum telefonun kendine has bir albenisi olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

BlackBerry Q5’in önünde yer alan 3.1 inç ekran da 720 x 720 piksel çözünürlüğe sahip. BlackBerry’nin sırf orta sınıfa hitap ediyor diye Q5’in ekran çözünürlüğünden ödün vermemesi sevindirici bir hamle. Q10’daki Super AMOLED ekran ise Q5’te yerini IPS LCD ekrana bırakıyor. IPS ekran sayesinde yüksek görüş açılarına sahip olan Q5, ekran parlaklığı konusunda da Q10’a göre biraz daha iyi bir performans sergiliyor. Q10’un ekranında gözlemlenen renklerin biraz daha sıcak tarafa kayması durumunaysa Q5’in ekranında rastlanmıyor.

BlackBerry-Q5-inceleme-00008

Ekranın üstünde ahize hoparlörü, durum lambası ve 2 megapiksel ön kamera bulunuyor. Bu bileşenlerin hepsi ekranın etrafını çevreleyen siyah bölgede toplanıyor. Ekran altında da, yine bu bölgede kalacak şekilde, BlackBerry logosu yer alıyor. BlackBerry Q5’in ”en önemli silahı” olma özelliğini taşıyan fiziksel klavye ise siyah bölgenin dışında kalan beyaz renkli plastik bölüme yerleştirilmiş.

BlackBerry-Q5-inceleme-00006

BlackBerry Q10’un fiziksel klavyesinde tuşlar bitişikti ve her birinin üstünde tuşları ayırt etmeyi sağlayan, yazmayı kolaylaştıran ve yeteri kadar yüksek olan tümsekler bulunuyordu. Ayrıca klavye kenardan kenara uzandığı için her tuş için bırakılan alan epey fazlaydı. BlackBerry Q5’in klavyesi ise bu açıdan biraz daha sıradan görünüyor. Tuşlar ”ada tipi” olarak nitelendirilebilecek şekilde, aralarında mesafe bırakılarak dizilmiş. Q10’dakine göre biraz daha küçük olan tuşların üstünde yine tümsekler var, ancak bunları ayırt etmek biraz daha zor. Yine de, bu durum Q5’in yazı yazma deneyimini olumsuz olarak etkilemiyor. Tuşlar BlackBerry Q10’un tuşlarına göre daha sert, ancak parmakların tuşlara basmaktan dolayı çabuk yorulması pek mümkün gözükmüyor.

BlackBerry-Q5-inceleme-00019

BlackBerry Q5’in üst kenarında açma kapama tuşu ortada yer alıyor. Dışa doğru fazla çıkıntı yapmayan tuş, fazla derin bir yapıya sahip değil. Bu nedenle de kullanım sırasında biraz zorlanılabilir. Mikrofon ve 3.5 mm. kulaklık jakı da bu tuşun yanına yerleştirilmiş. Telefonun sağ kenarındaysa ses kademe tuşları ve bunların ortasında sesli kontrol tuşu bulunuyor. Altta hoparlör ve mikrofon yer alırken, sağ kenarda da microUSB portu ile bir kapak arkasına gizlenen microSD ve microSIM kart yuvaları görülüyor.

BlackBerry-Q5-inceleme-00018

Söz konusu yuvaların kenarda yer almasının nedeni ise BlackBerry Q5’in arka kapağının yerinden çıkarılamaması. Kapağın yerinden çıkarılamaması durumu telefonun sabit bir bataryaya sahip olduğunu da gösteriyor. Q10’un arkasındaki desenli yüzeyin yerini Q5’te düz bit arka panel alıyor. Bu arka panelin tam ortasında BlackBerry logosu bulunuyor. 5 megapiksel arka kamera ve LED flaş ise arkadan bakıldığında sol üst köşede yer alıyor.

BlackBerry-Q5-inceleme-00016

BlackBerry Q5’in içinde 1.2 GHz çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon S4 işlemci, 2 GB RAM, 8 GB dahili hafıza bulunuyor. Telefonun microSD kart yuvası 32 GB’ye kadar kapasite sunan bellek kartlarını desteklerken, kablosuz bağlantı tarafında da 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC, A-GPS destekli GPS, DC-HSPA+ 42 Mbps gibi destekler görülüyor. İvmeölçer, jiroskop, yakınlık sensörü ve pusula da cihazda yer alan sensörler olarak göze çarpıyor.

Yazılım

Tanıtımı ve piyasaya girişi Q10’dan sonra gerçekleşen Q5 de BlackBerry 10.1 sürümüyle yüklü geliyor. Fiziksel klavyeli BlackBerry 10 telefonları için desteği başlatan bu sürüm, aynı zamanda kullanıcı arayüzünün kare ekranlara uyarlanmasını sağlamıştı. 10.1 güncellemesinin getirdiği diğer yenilikler olan  e-posta ileti eklerini indirme, numara çeviricisine numaraları yapıştırma, HDR fotoğraf desteği gibi özelliklerin de hepsi BlackBerry Q5’te kullanılabiliyor.

BlackBerry-Q5-inceleme-00005

BlackBerry 10’da üç temel bölüm bulunuyor. Bunlardan bir tanesi çoklu görev ekranı olarak tanımlanabilecek, açık olan son sekiz uygulamayı küçük resimleriyle gösteren ve bunlar arasında kolay geçiş yapmayı sağlayan kullanıcı arayüzü. Bir diğer bölüm olan BlackBerry Hub ise SMS, e-posta, WhatsApp Messenger, Facebook, Twitter ve benzeri iletişim unsurlarını tek noktadan takip etmeyi sağlayan bir portal görevini üstleniyor. Uygulama menüsü de sayfalı yapısıyla BlackBerry Q5’e yüklenmiş uygulamalara hızlı erişim sağlıyor.

BlackBerry-Q5-inceleme-00010

Uygulama menüsünde Twitter, Facebook, Foursquare, LinkedIn gibi yerel uygulamaların varlığı dikkat çekiyor. BlackBerry tarafından geliştirilen ”Connect to Dropbox” uygulamasıyla Box da bulut depolama desteğine ihtiyaç duyanların yardımına koşuyor. Adobe Reader ile PDF dosyaları kolaylıkla açılırken, Print to Go da bilgisayardan Q5’e kablosuz olarak dosya iletilmesini sağlıyor.

Performans ve Batarya

Orta segmente mensup bir akıllı telefon olan Q5 donanım bileşenleri bakımından Q10’un biraz daha altında yer alıyor. Ancak cihazın kağıt üstündeki donanım özelliklerine bakıp burun kıvırmak pek mümkün gözükmüyor. 1.2 GHz çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon S4 işlemci ve 2 GB RAM barındıran bu telefonun performansını diğer BlackBerry 10 telefonlarıyla tam anlamıyla karşılaştırmakta kullanılacak bir benchmark uygulaması bulunmadığı için kesin bir değerlendirme yapmak zor. Ancak izlenim itibarıyla BlackBerry Q5 kendi çapında fena sayılmayacak bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Kullanıcı arayüzünde akıcı bir gezinti sunan telefon, uygulamaları da gayet hızlı bir şekilde açıyor. Örneğin e-posta ile gelen bir PDF dosyası saniyeler içinde açılıp okunmaya başlanabiliyor. Fakat BlackBerry Q5’in de diğer BlackBerry telefonları gibi geç açıldığının altını çizmekte fayda var. Telefonun kapalı durumdan kullanıma tamamen hazır hâle gelmesi yaklaşık 1 dakika 25 saniye sürüyor.

BlackBerry-Q5-inceleme-00003

BlackBerry Q5’in dahili internet tarayıcısının performansıysa incelenebilir durumda. Diğer Teknoblog incelemelerinde de başvrulan SunSpider Benchmark testinde bu tarayıcı 1780.1 ms +/- 2.8% gibi bir sonuç elde etti. Bu testte hem iPhone’un Safarisi hem de Windows Phone cihazlarında yüklü gelen IE10 1000 ms?nin altına inmeyi başarıyor. Karşılaştırma yapıldığında Q5’in elde ettiği sonuç biraz sönük kalsa da, pratikteki durum rakamların her şey olmadığını gösteriyor. Masaüstü web sitelerini kabul edilebilir bir hızda açan internet tarayıcısı, Adobe Flash desteği de barındırıyor. Ancak Flash içeriğinin çok fazla olduğu sitelerde bu desteği etkinleştirmek biraz tıkanıklığa yol açabiliyor.

BlackBerry Q5 2180 mAh kapasiteli bir bataryaya sahip. Katalog değerlerine göre bu batarya 350 saate kadar bekleme ve 12 saate kadar konuşma imkanı veriyor. Günlük kullanımdaysa telefonun fazla yoğun olmayan bir kullanım senaryosunda tek bir şarjla 24 saatten fazla bir süre çalışabiliyor. Gün içinde fazlaca telefonla konuşan, e-postalarıyla fazla haşır neşir olanlar için ise bu batarya bir iş gününü tek bir şarj ile çıkaracağı izlenimini veriyor. Telefonun ekranının çok büyük olmaması pil ömrünün uzamasında oldukça önemli bir rol oynuyor.

Kamera

BlackBerry Q5’in arkasında yer alan 5 megapiksel kamera dört elementli, f/2.4 diyafram açıklıklı lens barındırıyor. 1080p video kayıt yeteneğine de sahip olan bu kamera BlackBerry 1o’un kamera uygulamasıyla yönetiliyor. Grup çekimlerinde herkesin en iyi pozu vermesini sağlayan Zaman Kaydırma modunu da barındıran bu uygulama, BlackBerry Q5’in dikey şekilde tutulmasını sağlayarak kare, 4:3 veya 16:9 dikdörtgen formatlarında fotoğraf çekilmesini mümkün kılıyor.

blackberry-q5-kamera-00001-jpg

BlackBerry Q5’in kamera uygulamasında herhangi bir noktaya dokunmak çekim işleminin yapılmasını sağlıyor. Ses kademe tuşlarına basarak da fotoğraf veya video çekilebiliyor. Herhangi bir noktaya odaklama yapmak için ekranın ortasında beliren kareyi odaklanmak istenen noktaya tutup sürüklemek gerekiyor. Bu özelliklere ek olarak, kamera uygulaması dengeleme, seri çekim ve HDR gibi çekim modlarını ve hareket, beyaz tahta, gece ve plaj veya kar gibi sahne modlarını içeriyor. Çekilen fotoğraflara siyah beyaz, lomo, antik, sepya gibi çeşitli efektler ekleme imkanı da uygulamada mevcut.

Galeri: BlackBerry Q5’in Kamerasından Fotoğraflar

5 megapiksel arka kamerayla çekilen fotoğraflar tatmin edici düzeyde olsa da, bu düzeyin üzerine pek fazla çıkamıyor. Renk skalasının sıcak tarafına doğru kayan renkler üreten bu kamera güneş ışığının fazla olduğu ortamlarda gerçekleştirilen çekimlerde de hafif puslu sonuçlar veriyor. Otomatik odaklı kamera makro odaklı çekimlerde ortaya iyi bir iş çıkarıyor. Düşük ışıklı ortamlarda yapılan çekimlerdeyse gürültünün etkisi hissediliyor.

Video tarafındaysa BlackBerry Q5 hem 720p hem de 1080p video kaydı gerçekleştirebiliyor. Dışarıda, özellikle güneş ışığının çok şiddetli olduğu koşullarda, gerçekleştirilen çekimlerde odaklama ve pozlama konusunda bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Ancak onun dışında video çekiminde odaklama fena sayılmayacak bir performans sergiliyor. Kamerada bulunan dengeleme çekim modu videolarda biraz olsun durağanlık yakalanmasını sağlarken, telefonun ikili mikrofon yapısı sayesinde stereo sesle çekim yapılabiliyor.

Video: BlackBerry Q5’in Kamerasıyla Çekilen Video

BlackBerry Q5’in önünde yer alan 2 megapiksel kamerayla da 720p video kaydı gerçekleştirilebiliyor. Bu kameranın temel kullanım alanı olarak Skype veya BBM Video gibi platformlarda yapılan görüntülü görüşmeler ön plana çıkarken, kamera portre çekimleri sevenlerin de memnun kalacağı bir iş çıkarıyor.

Multimedya

Tıpkı BlackBerry Q10’da olduğu gibi, BlackBerry Q5’te de 3.1 inç ekran verimli video tüketiminin önüne geçiyor. Multimedya desteği bakımından fena sayılamayacak bir cihaz olan Q5, XviD, MP4, WMV, MKV, H.263, H.264 gibi video formatlarını destekliyor. Cihazın dahili hafızasına veya bellek kartına yüklenen dosyalar Videolar uygulaması tarafından otomatik olarak bulunup kütüphaneye ekleniyor. 1080p Full HD çözünürlükteki videolar bile Q5 tarafından düzgün şekilde oynatılıyor. Ne var ki, kare şeklindeki ekranda dikdörtgen formatlı videolar zarf içinde gösteriliyor, bu da videonun oynadığı alanın küçülmesine neden oluyor. Cihazın dahili Videolar uygulamasında alt yazı desteği bulunmuyor, bu da yabancı dildeki videoların alt yazıyla izlenmesinin önüne geçiyor. BlackBerry Q5’in uygulama menüsüne YouTube’un web uygulamasına açıkan bir kısayolun eklenmiş olması da göze çarpıyor.

BlackBerry-Q5-inceleme-00013

Müzik tarafında MP3, WMA, WAV ve eAAC+ gibi formatlar destekleniyor. BlackBerry 10’un Müzik uygulaması da, tıpkı Video uygulaması gibi, cihazın belleğindeki veya cihaza takılı olan microSD kartındaki müzik dosyalarını otomatik olarak kütüphane ekliyor. Uygulama bu müzik dosyalarını son eklenen, son çalınan gibi hareketlere göre veya sanatçı, albüm veya türler bazında listeleyebiliyor. Bu uygulama aracılığıyla cihaz üstünde çalma listeleri de oluşturulabiliyor.

BlackBerry Q5’e Wi-Fi üzerinden dosya atma işlevi multimedya dosyalarının transferinde de fazlasıyla işe yarıyor. Bu işlev Ayarlar uygulamasında Depolama ve Erişim bölümünde Wi-Fi Kullanarak Erişim seçeneğini açarak aktif hâle getiriliyor. Bu aktivasyonun ardından BlackBerry Q5 Windows işletim sistemli bilgisayarda Windows Gezgini içinde yer alan Ağ bölümünün altında listeleniyor. ”BlackBerry” kullanıcı adı ve belirledikleri şifreyle giriş yapan kullanıcıların karşısına telefonun dahili hafızasında veya bellek kartında bulunan dosyalar çıkarılıyor. Bu ekran üzerinden hem telefondan bilgisayara hem de bilgisayardan telefona dosya transferi gerçekleştirilebiliyor.

BlackBerry-Q5-inceleme-00020

BlackBerry Q5’in alt kenarında yer alan hoparlörü boyutlarına göre bir hayli güçlü. Ancak hoparlörün tiz seviyesinin yüksek olması çok yüksek seslerde hafif patlamalara yol açabiliyor. Cihazın kutusundan çıkan mikrofonlu ve uzaktan kumandalı kulaklık ise ortalama seviyede bir ses deneyimi sunuyor. Bas ve tiz dengeli olsa da, özellikle yüksek seslere alışan kulaklar için ses çıkışının hafif daha yüksek olması daha iyi bir deneyim sağlayabilirdi.

Sonuç

BlackBerry Q10, BlackBerry 10’a geçiş yapmak için fiziksel klavyeli cihazın çıkmasını bekleyenlere harekete geçme imkanı vermişti. Ancak bu cihazın yüksek fiyatı BlackBerry’nin orta segmentte hareketsiz kalmasına neden olmuştu. BlackBerry Q5’i orta segmentte beklenen hareketi sağlayabilecek telefon olarak tanımlamak yanlış olmayacaktır. Mütevazı ama kullanışlı bir tasarıma sahip olan Q5, plastikten yapılmış olmasına rağmen sağlam bir görüntü çiziyor. Klavyesi BlackBerry Q10’unki kadar rahat olmasa da, BlackBerry Curve kullanan parmakların Q5’e alışmakta sorun yaşaması pek olası gözükmüyor.

BlackBerry-Q5-inceleme-00002BlackBerry 10 da çoğu işi işletim sistemi seviyesinde yapmaya imkan veriyor. BlackBerry Hub tüm iletişim ihtiyaçlarını tek bir noktadan karşılama konusunda oldukça başarılı. BlackBerry Q5’i tercih eden gençlerin telefonda en sık uğrayacağı noktalardan birisi BlackBerry Hub olacaktır. BlackBerry Hub’ın BBM ve WhatsApp Messenger’ı destekliyor olması da bu durumun önemli etkenleri arasında yer alıyor. Öte yandan, tıpkı Q10’da olduğu gibi, daha önce Curve’de mevcut olan fiziksel navigasyon kontrollerinin kaldırılması BlackBerry Q5’in dokunmatik ekran kontrollerine alışmayı biraz olsun geciktirebilir.

BlackBerry 10’un rakip mobil platformları iOS ve Android kadar zengin bir uygulama ekosistemine sahip olmaması BlackBerry Q5’in en önemli handikapı olarak dikkat çekiyor. Yine de, BlackBerry Facebook, Twitter, LinkedIn, Foursquare, WhatsApp Messenger gibi en popüler uygulamaları işletim sistemine toplamış durumda. BlackBerry’nin uygulama geliştiricileriyle yaptığı işbirliğinin sonucunda BlackBerry World’de bulunan popüler uygulama sayısının gelecekte artmasına kesin gözüyle bakılıyor.

İLGİLİ HABERLER