Manşetler

Analiste göre BlackBerry donanım işinden tamamen çıkabilir

blackberry

TD Securities analisti Daniel Chan, BlackBerry için donanım üreticiliğinde sona gelindiğine inanıyor. Şirket, geçen ay MWC’de kendisinden beklenen giriş segment Android cihazını tanıtamadı, bunu da hesaba katan Chan, şirketin donanım işinden tamamen çekilebileceğini öne sürüyor. Geçen kasım ayında Kanadalı şirket ilk Android işletim sistemli akıllı telefonu Priv’i satışa çıkarmıştı.

Priv’in çıktığı zamanlarda Vienna kod adlı giriş segment Android telefonunun fotoğrafları da yayınlanmıştı. Cihazın fotoğrafları QWERTY klavyeli bir cihazın gelişini müjdeliyordu ve bu cihaz Priv’in aksine bir kızaklı mekanizmanın arkasına gizlenmemiş şekilde fiziksel klavye barındırıyor gibi görünüyordu. Ocak ayında BlackBerry CEO’su John Chen yeni bir Android cihazın bu yıl içinde çıkabileceğini söylemişti, ne var ki o zamandan beri BlackBerry’den cihazla ilgili yeni bir şey duymuyoruz.

Geliştiriciler de şirketin cihazlarına olan desteği yavaş yavaş kesiyor. Facebook BlackBerry cihazları için verdiği uygulama desteğini keseceğini açıkladı, ondan önce WhatsApp‘tan da benzer yönde bir açıklama gelmişti. Android’li Vienna dışında herhangi bir BlackBerry 10 telefonunun geliştirilmesi için de çalışma yapılmadığına inanılıyor. TD Securities’ten Chan donanım işini hızlı ve acısız şekilde kapatarak şirketin kendisini kurumsal yazılım şirketi olarak konumlandırabileceğini düşünüyor. Böylelikle Ar-Ge harcamaları da yarı yarıya azaltılabilecek. Chan’ın dikkat çektiği gibi, donanım işini tamamen geride bırakmak şirketi bugünkünden daha iyi bir konuma sokabilir.

1 Nisan Cuma günü cihaz ve servis üreticisi dördüncü çeyrek rakamlarını açıklayacak. Wall Street çevreleri şirketin gelirlerinin yıldan yıla yüzde 31 oranında düşmesi bekleniyor, ayrıca şirketin hisse senedi başına 9 sentlik bir zarar elde edeceği de tahmin ediliyor. Kanadalı şirketin finans raporuyla birlikte donanım işini bırakacağına dair bir açıklama yapacağı da beklentiler arasında yer alıyor.

Eğer bu hafta içinde geleceğine dair beklenen açıklamayı yapmazsa, o hâlde BlackBerry’nin en azından ne kadar Priv cihazı sattığını açıklamasını bekliyoruz. Bu şekilde Android’e geçişin başarıya kapı açıp açmadığını, BlackBerry’nin donanım birimini destekleyip desteklemediğini anlamamız mümkün olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER