Eğlence

BitTorrent Live canlı yayınları noktadan noktaya teknolojiyle yapacak

BitTorrent, altyapı ve diğer omurga maliyetlerini kısarak yayıncılığın önündeki engelleri kaldırmayı amaçlayan canlı yayın servisi BitTorrent Live’ı kullanıma açtı. Şu anda beta aşamasında olan yeni protokol BitTorrent’in büyük boyutlu dosyaları transfer etmek için kullandığı noktadan noktaya teknolojisine dayanıyor. TechCrunch tarafından yapılan röportaja göre, şirket kurucusu Bram Cohen son üç yılını bu projeye harcamış.

bittorrent-live-beta-130313

BitTorrent Live araya bir aracı koymak yerine yayıncılarla izleyiciler arasında doğrudan bağlantı kuruyor, böylelikle her bir kullanıcı kendi çapında bir yayıncıya dönüşüyor. Cohen yayın gecikmesinin sadece beş dakika olduğunun da altını çiziyor. Daha verimli bir video sunma yöntemi gibi görünen BitTorrent Live’ın bir gereksinimi bulunuyor; izleyicilerin yayını izlemeden önce internet tarayıcılarına küçük bir eklenti kurmaları gerekiyor.

BitTorrent amatör içerik üreticilerinin yanı sıra TV kanallarının veya diğer büyük kurumların da BitTorrent Live’ı kulanarak video ölçekleme maliyetlerini düşürebileceklerini kastetti. BitTorrent şu an için yayıncı kayıtları almaya başladı, ayrıca web sitesi üzerinde örnek niteliğinde bazı gösterimler de yapılıyor. San Francisco trafiğinden canlı görüntü de bunların arasında yer alıyor. Başlangıç aşamasında deneyenler çeşitli sorunlarla karşılaştıklarını dile getiriyorlar, ancak tahmin ediyoruz ki BitTorrent ekibi bunları en kısa zamanda çözecektir. BitTorrent’in bu yeni servisiyle YouTube ve Ustream gibi güçlü rakiplere karşı ne oranda başarılı olacağını hep beraber göreceğiz.

İlgili >> TechCrunch, BitTorrent

İLGİLİ HABERLER