Tanıtıcı Yazı

Bitcoin fiyatlarını etkileyen faktörler nelerdir?

bitcoin

(Bu makale Binance tarafından hazırlanmış bir tanıtım yazısıdır.)

Coin dünyasında adını duyuran çok sayıda dijital para vardır. Ne var ki BTC, ilk çıkan olması sebebiyle hala popülerliğini korumaktadır. Bitcoin fiyatı ne kadar gibi sorular, güncel değerinin ne kadar olduğunu öğrenmek için sıklıkla soruluyor.

Her ne kadar bu tanıtım yazısını hazırlarken kontrol ettiğimizde TL bazında 789.713,27 TL olsa da, tüm Coinler gibi BTC de anlık olarak farklılaşır. Bu nedenle BTC fiyatını etkileyen faktörler, insanların aklında bir soru işareti oluşturabilir. Genel anlamda,

  1. Arz ve talep meselesi,
  2. Üretim maliyeti,
  3. Rekabet,
  4. Node sayısı,
  5. Sosyal medya,

Sadece Bitcoin’i değil, aynı zamanda her Coin’in fiyatını etkileyen faktörlerdir. Bu yazımız sizi Bitcoin fiyatını etkileyen faktörler üzerine bilgilendirmek için hazırlanmış olup, yatırım önerisi değildir.

Arz ve talep meselesi

Kripto para biriminin değeri belirlemede arz ve talep faktörlerden bir tanesidir. Talep arzdan daha hızlı arttığında fiyat da bundan etkilenir. Örneğin, Bitcoin’in sabit bir 21 milyon Bitcoin arzı vardır. Ethereum gibi diğerlerinin tedarik sınırı yoktur.

Üretim maliyeti

Kripto paralar genelde “madencilik” adı verilen bir süreçle kazılır. Belirli bir kripto para birimini madencilik yapmak için ne kadar çok rekabet olursa, madenciler bir bloğu doğrulamak için o kadar fazla çalışması gerekir. Böylece madencilik de daha zor hale gelir.

Madencilik maliyetleri arttıkça, kripto para biriminin değeri de bundan etkilenir. Üretim maliyeti bu bakımdan Bitcoin fiyatı konusunda önemli faktörlerden bir tanesidir.

Rekabet

Günümüzde en az 13.000 farklı türde kripto para birimi vardır. Bununla sınırlı kalmadan yenileri de devamlı olarak piyasaya tanıtılmaktadır. Bu durum beraberinde aralarında bir rekabeti de getirmektedir. Bitcoin fiyatı bu bakımdan faktöründen de etkilenebilmektedir.

Node sayısı

Node sayıları aynı ağda kaç aktif cüzdan olduğunu gösterir. Bu da topluluğun nasıl olduğu hakkında bir fikir sunar. Bu sayıyı öğrenmek için ilgili Coin’in ana sayfasına göz atmanız yeterlidir. Node’lar da kripto para birimlerinin fiyatını etkileyen faktörlerden biri olabilmektedir. 

Sosyal medya

Sosyal medya üzerinde kripto paralar üzerinde çok sayıda paylaşım bulunmaktadır. Bunlar gerek olumlu gerekse olumsuz yönde olabilmektedir. Bu tür durumlar da Bitcoin fiyatı durumunu etkileyen unsurlar arasında bulunmaktadır.

BTC fiyat analizinde kullanılan teknikler: Teknik analiz

Coin fiyat analizlerinde farklı yöntemler kullanılır. Teknik analiz de bunlardan biridir. Teknik analiz, fiyatın gelecekteki olası yönünü tahmin etmeye çalışmak için geçmiş fiyat verilerini kullanma sürecidir. Teknisyenin emrinde birçok araç olmakla beraber hepsi fiyat ve/veya hacimden türetilmiştir.

Bu teknik araçlar, hisse senetleri, endeksler, emtialar gibi çok çeşitli menkul kıymetler veya kripto para birimleri de dahil olmak üzere ticarete konu olan herhangi bir enstrüman ile kullanılabilir 1851-1902 yılları arasında yaşamış olan Charles Dow, teknik analizin babası olarak kabul edilir. Bununla ilgili olarak Dow Teorisi, 100 yılı aşkın bir süredir yürürlükte olmasına rağmen, ilkeleri bugünün piyasaları için hala geçerlidir. Dow Teorisi, piyasa trendlerini ve bunların nasıl tanımlanacağını açıklar.

Bu bakımdan Bitcoin teknik analiz içinde önemli başlıklardan biridir. Kendi içinde bu altı ilkeye vardır. Genel hatları ile söz konusu ilkelerden şöyle bahsedilebilir:

  1. Varlıkların fiyatı tüm bilgileri içerir. Piyasa, varlıklarla ilgili tüm bilgileri varlıkların fiyatlarında içerir.
  2. Üç temel piyasa trendi türü vardır. Boğa ve ayı piyasası, bir piyasanın birincil trendleridir. Bir pazarın ikincil eğilimleri genellikle birincil olanlara karşıdır
  3. Birincil eğilimlerin üç aşaması vardır. Birincil eğilimler üç ana aşamadan geçer
  4. Piyasa endeksleri birbiriyle ilişkili olmalıdır. Yeni bir piyasa trendinin doğrulanması için bir piyasa endeksinden gelen sinyaller diğerinden gelen sinyallere karşılık gelmelidir
  5. Piyasa eğilimleri, karşılık gelen hacimlerle ilişkili olmalıdır. Bir boğa piyasasında, piyasa hacmi buna göre artmalıdır. Bir ayı piyasasında, piyasa hacmi zamanla düşmelidir.

Bitcoin teknik analiz haricinde mevcut olan farklı analiz yöntemleri de vardır. Tüm bunlar Bitcoin fiyatı üzerinde analiz yaparken kullanılabilir. Ancak fiyatların bahsettiğimiz gibi değişken olduğu da unutulmamalıdır.

Eğer güncel olarak canlı grafiği merak ediyorsanız, TL, dolar ya da euro biri para birimleri bazında BTC ne kadar oldu sorusunun yanıtını bulmak istiyorsanız, Binance gibi bir borsa üzerinden değerleri görebilirisiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER