Teknoloji

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Mars aracı Umut uzaya çıktı

birleşik arap emirlikleri umut

Söz konusu uzay haberleri olduğunda duyduğumuz ülke isimleri genellikle ABD, Rusya, Çin veya Avrupa’dan çeşitli ülkeler oluyor. Ancak bu sefer sıra dışı bir coğrafyadan, Orta Doğu’dan bir ülkenin dikkate değer uzay çalışmasının haberi var. Birleşik Arap Emirlikleri, tüm dünyaya ilk uzay görevinin başarıyla başladığını gösterdi. Al-Amal adını taşıyan, İngilizcede Hope, Türkçede ise Umut anlamına gelen Mars aracı uzaya fırlatıldı.

Normalde Arap coğrafyası petrolle ya da karışıklıklarla gündeme gelirken bu kez çok farklı bir konuyla, uzay teknolojisiyle manşetlere çıktı. Umut uzay aracı Japonya’daki Tanegashima Uzay Merkezi’nden Türkiye saatiyle 0.58’de fırlatıldı. Fırlatma işleminden bir saat sonra uzay aracı roketinden başarılı bir şekilde ayrıldı. Böylelikle Birleşik Arap Emirlikleri Kızıl Gezegen’de iz bırakma yarışı içindeki üç ülkeden biri olma unvanına da erişti.

Umut’un ana ve öncelikli görevi bilimsel keşifler gerçekleştirmek, özellikle de Mars’ın hava dinamiklerini araştırmak. Diğer Mars görevlerinin aksine, bu uzay aracı gezegenin yüzeyine inmeyecek.  Bunun yerine 687 gün boyunca, yani tam bir Mars yılına denk gelecek şekilde gezegenin yörüngesinde tur atacak. Umut’un Mars’ın yörüngesine Şubat 2021’de ulaşması bekleniyor.

Uzay aracının adının “Umut” olarak seçilmesi de, tabii ki boşuna değil. Bu görev ve onun başarısı hem politik hem de sosyal anlamlar taşıyor. Birleşik Arap Emirlikleri için, hiç bitmeyecekmiş gibi görünen karmaşıklıkların ve krizlerin yaşandığı bir coğrafyada, bu ülkenin hem gerçek anlamda hem de mecazi olarak bu kadar yükseklere ulaşma kapasitesine sahip olduğunu gösteriyor.

Tabii ki, Birleşik Arap Emirlikleri de Mars’ta koloni kurmayı hedefliyor, ancak bunun kısa vadede gerçekleşmesi mümkün görünmüyor. Bu konuda ABD ve Çin gibi, bu yıl içinde Mars görevlerini başlatmayı planlayan diğer ülkelerle yarışacak.

İLGİLİ HABERLER