Teknoloji

Binance CEO’su Changpeng Zhao, suçunu kabul etti ve görevinden ayrılıyor

binance

Binance CEO’su ve kurucusu Changpeng “CZ” Zhao, para aklama karşıtı yasaları ihlâl ettiğine dair suçlamaları kabul etti. The Wall Street Journal ve Forbes‘un haberlerine göre, bu gelişme, ABD Adalet Bakanlığı’nın salı günü öğleden sonra açıklaması beklenen büyük bir anlaşmanın parçası niteliğini taşıyor. Buna göre, Binance’in bu anlaşma kapsamında 4.3 milyar dolar ceza ödemesi gerekecek.

Öte yandan Zhao, Binance’de artık bir yönetici rolünde bulunamayacak. Yine de, WSJ’nin haberine göre, anlaşmanın şartları, dünyanın en büyük kripto para borsasının çoğunluk hissesinin Zhao’nun elinde kalmasına izin verecek. Zhao’nun suçunu kabul etmesi bekleniyor ve Seattle mahkemesinde salı günü ifade verecek, ceza tarihi ise daha sonra belirlenecek. Forbes’a göre, Binance’in bölgesel pazarlar başkanı Richard Teng, Zhao’nun yerine geçmeye aday.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), geçtiğimiz haziran ayında Binance ve Zhao’ya karşı dava açmış, kripto para borsasının ABD’de yasa dışı olarak faaliyet gösterdiğini ve yatırımcıları dolandırdığını iddia etmişti. Ayrıca, borsanın “Amerika Birleşik Devletleri’nin yasalarını hiçe sayarak” “ihlal edici faaliyetlerde” bulunduğu iddiasıyla Binance’in varlıklarının dondurulmasını da talep etmişti. Binance, müşteri fonlarına erişim dahil olmak üzere bir dizi kısıtlama uygulayarak varlık dondurma işlemini engellemeyi başardı.

Adalet Bakanlığı henüz anlaşmanın şartlarını doğrulamamış olsa da, günün ilerleyen saatlerinde ayrı, ancak ilgili kripto para birimi yaptırım faaliyetlerini duyurmak için bir basın toplantısı düzenleyeceğini açıkladı. Binance, SEC’nin FTX’in çöküşünün ardından hedef aldığı kripto para imparatorluklarından sadece biri. Coinbase de bir dava ile karşı karşıya.

Bu gelişmeler, kripto para sektörünün, özellikle de düzenleyici kurumlarla olan ilişkilerinin ne kadar karmaşık ve önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Binance’in bu büyük cezası ve yönetim değişikliği, sektördeki diğer şirketler için de bir uyarı niteliğinde olabilir. Kripto para dünyasındaki bu önemli olayların, sektörün geleceği üzerinde uzun süreli etkileri olması muhtemel.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER