Manşetler

Bill Gates’in Android ile ilgili büyük pişmanlığı

bill gates microsoft

Microsoft’un kurucularından Bill Gates, şirketinin mobil işletim sistemiyle ilgili olarak verdiği kritik kararların muhasebesini verdiği son bir röportajda yaptı. Risk sermaye şirketi Village Global’da bir röportaj veren Gates, en büyük hatasının Microsoft’un Android fırsatını kaçırması olduğunu kaydetti.

Gates, “Yazılım dünyasında, özellikle platformlar için, bunlar kazananın her şeyi aldığı pazarlardır. Bu yüzden yönetimimde yaptığım en büyük hata, Microsoft’un Android gibi olmamasına neden olan yanlış yönetimlerdir. Yani, Android standart Apple dışı telefon platformu oldu. Aslında bu, Microsoft için kazanması doğal bir şeydi. Gerçekten kazanan hepsini alır. Eğer orada yarısı kadar uygulama veya yüzde 90’ı kadar uygulama ile varsanız, korkunç sona ulaşma yolundasınız demektir. Tam olarak Apple dışı bir işletim sistemi için yer vardır ve bunun değeri nedir? 400 milyar dolar G şirketinden M şirketine transfer edilebilirdi.”

Google Android’i 2005 yılında 50 milyon dolar karşılığında satın almıştı. Eski CEO Eric Schmidt, Google’ın başlangıçta dikkatinin Microsoft’un ilk Windows Mobile çalışmalarını yenmek olduğunu söylemişti. Schmidt, 2012 yılında Oracle ile Java yüzünden mahkemelik olduklarında görülen duruşmada, “O zaman Microsoft?un mobil stratejisinin başarılı olacağından çok endişe duyduk.” demişti. Android en sonunda Windows Mobile ve Windows Phone’u yendi ve mobil dünyada Windows’un eşdeğeri hâline geldi.

Gates’in itirafı yine de şaşırtıcı sayılır. Birçok kişi Microsoft’un mobildeki fırsatları Steve Ballmer’ın hataları nedeniyle kaçırdığını düşünür. Ballmer’ın iPhone ile alay etmesi ve onu “dünyadaki en pahalı ve klavyesi olmadığı için kurumsal müşterilere hitap etmeyen telefon” şeklinde tanımlaması ünlüdür. Ballmer iPhone’un iyi satabileceğini söylemekle birlikte, dokunma dostu cihazlar furyasını kaçırmıştı. Üstelik klavyenin yokluğunu küçümsemişti.

Bu, Microsoft’un başlangıçta mobilde yaptığı ana hatalardan bir tanesi olmuştu ve en tepedeki yöneticiden gelmişti. şirket aylar boyunca Windows Mobile çalışmalarını sonlandırıp sonlandırmama kararını tartışmıştı. O zaman Windows Mobile dokunmatik ekran dostu değildi ve ekran kalemiyle çalışan cihazlar döneminde doğmuştu. Microsoft, Aralık 2008’de gerçekleştirdiği bir acil toplantıda Windows Mobile’ı sonlandırmış ve bunun yerine mobil pazardaki çalışmalarını Windows Phone’a kaydırmıştı.

Eski Windows şefi Terry Myerson ve Microsoft’tan Joe Belfiore de o acil toplantıda olmakla birlikte, görünen o ki Bill Gates’in de görüşlerine başvurulmuş. Gates CEO’luk pozisyonundan 2000’de ayrılmıştı. Windows Phone ve Windows Vista gibi yanlış adımlara giden yolda da baş yazılım mimarı olarak şirkette görev almıştı. Gates, Temmuz 2008’de baş yazılım mimari görevinden de ayrılmış ve şirketin yönetim kurulu başkanlığı görevini, Satya Nadella’nın CEO’luğa oturduğu 2014 yılına kadar götürmüştü.

Gates, 2014 yılında Microsoft’ta harcayacağı zamanını büyük ölçüde artıracağını söylemişti. Microsoft’un Edge ekibi de geçen yıl Chromium’a geçişte onun görüşlerinden yararlandı. Son yıllarda Gates, Microsoft’ta gizemli bir kişisel ajan gibi hizmet ediyor. Şimdiyse bir Android telefonu kullanıyor.

Microsoft’un kurucusu şirketin mobil pazara yönelik bazı yönetimsel kararlarına doğrudan katılmıyor olabilir. Ancak onun ayrılışı tam da Microsoft’un Android’e karşı kaybedişinin ortasında oldu. Eski Microsoft CEO’su Steve Ballmer, vedasından önce yaptığı açıklamada Windows Vista’nın en büyük pişmanlığı olduğunu söylemişti.

Yazılım devi mobil pazardaki hatalarından ders almış gibi görünüyor. Ve şirketin bulut işleri de giderek gelişiyor. “Tüm zamanların en büyük hatalarından birini yapmış olmamız şaşırtıcı, üstelik antitröst davası ve çeşitli şeyler vardı. Windows ve Office gibi diğer varlıklarımız hâlâ çok güçlü, bu yüzden lider bir şirketiz.” diyor Gates. “Eğer o tek bir şeyi de doğru yapsaydık, lider şirket olurduk.” diye de ekliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER