Teknoloji

Beş yaşındaki Windows Phone cihazında Windows 11 başarıyla çalıştırıldı

Windows 11 ön izleme sürümü daha bu haftanın başlarında yayınlandı, ancak bir öğrenci Microsoft’un en son işletim sistemini bir Windows telefonunda çalıştırmayı çoktan başardı. Mühendislik öğrencisi Gustave Monce, Windows 10 Mobile işletim sisteminin yüklü olarak geldiği ilk cihazlardan biri olan Lumia 950 XL üzerinde Windows 11’in çalıştığını gösteren kısa bir video oluşturdu. Bu telefon, şirket mobil işletim sistemi desteğini sonlandırmadan önce Microsoft’un Windows yüklü olarak çıkardığı son telefonlardan biriydi.

Windows 11, 5,7 inçlik ekrana şaşırtıcı derecede iyi biçimde uyum sağlıyor. Ancak animasyonların hızı için aynı şey söylenemez. Windows 11, Lumia 950 XL’de kullanılabilir olsa da, her gün kullanmak isteyeceğiniz bir hâlde sayılmaz. Ancak burada önemli olan nokta başka. Bu, Windows’un tam sürümlerini Windows Phone cihazlarında çalıştırmaya yönelik olarak gelişen beş yıllık bir hobinin en son başarısı oluyor.

The Verge sitesine konuşan Monce, “Her şey tam 5 yıl önce, Windows 10 Mobile’ın eskimeye yakın olduğu bir zamanda başladı” diyor. Monce, bu telefonlarda tam Windows çalıştırma fikrini hayata geçirmek için mühendis arkadaşı Bingxing Wang ile birlikte çalıştı.

Monce, “Zaman geçtikçe ve biz bunun hakkında konuşmaya başladıkça, tartışma grupları oluştu ve buna karşılık Lumia 950’lerde tam bir Windows 10 sürümü çalıştırmakla ilgilenen bir insan topluluğumuz oldu” diye konuştu. “Artık temelde yaklaşık 15 kişilik bir ekibiz ve çok ilerleme kaydettik.”

Ekip, Windows 11’i bir Windows Phone’da çalıştırmak için sürücüleri taşıdı ve tersine mühendislik yaptı ve hatta kendi sürücülerini de yazdı. Monce, “Bunu yapmak için oldukça hızlı olduğumuzu söyleyemem, şu anki duruma gelmemiz dört yıl sürdü, ancak elimizde çok fazla belge olmadan buraya gelmemiz gerçekten etkileyici.” diyor. “Windows 10 için yapılan tüm bu işler ve daha önce Windows 10X’i desteklemek için yaptığımız çalışmalar nedeniyle, Windows 11 ileriye giden doğal bir yoldu ve ilerlemek gerçekten fazla zaman almadı.”

Monce ve ekibi, projeleri için özel bir site oluşturdu ve sitede Windows 10 ve Windows 11’in bu eski Windows Phone’lara getirilmesiyle ilgili araçlar, kılavuzlar ve belgeler yer alıyor. Tabii ki, her şey mükemmel çalışmıyor; kameraların düzgün işlememesi, pil ömrünün azalması ve Microsoft’un işletim sistemi değişiklikleri nedeniyle ara sıra aramaların / SMS’lerin kesilmesi gibi sorunlar görünüyor. Aslında bu projede işin eğlenceli kısmı, mühendislerin ve geliştiricilerin Microsoft’un terk ettiği cihazları ne kadar ileri taşıyabileceğini görmek oluyor.

Hatırlayanlar olacaktır; zamanında HTC HD2 bu tarz projelerin gözde telefonlarından biri olmuştu. Geliştiriciler ve mühendisler, HTC’nin efsanevi Windows Mobile cihazını, özel Android ROM’lar, modlar ve hatta cihaz için bir Windows Phone 8 sürümü ile sağlam şekilde on yıl boyunca taşımıştı. Lumia 950 serisi neredeyse beş yaşında ve bir grup insanın Windows 11’i buna taşıması, eski telefonda henüz hayat olduğunun kanıtı sayılabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER