Teknoloji

Barack Obama iPhone 4 ve bazı iPad’lerin ithalinin yasaklanmasına yönelik kararı veto etti

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun (ITC) Samsung’un başvurusu üzerine iPhone 4 ve bazı iPad’lerin ABD’ye ithalinin yasaklanması yönünde bir karar almıştı. Ancak ABD Başkanı Barack Obama 1987’den bu yana yapılmayan bir hareketle Uluslararası Ticaret Komisyonu tarafından alınan bir kararı veto etti ve söz konusu yasağın devreye girmesini engelledi. Bazı cihazların satışını engelleyen bu tarz ithalat yasakları son dönemde şirketlerin rakiplerine zarar vermek amacıyla kullandığı yöntemler haline gelmişti.

Barack Obama

Barack Obama’nın bu yıl içinde yaptığı bir açıklamada patent trollerine karşı mücadele niyetini belirtmesi nedeniyle alınan bu karar sürpriz olarak değerlendirilmedi. Söz konusu veto kararının gerekçesi Beyaz Saray’ın ticaret temsilcisi Michael Froman tarafından kaleme alınan bir mektupta açıklandı. Şirketlerin ”standart-temel patentler”i koruma ve lisanslaması üzerine odaklanılan mektupta, bu patentlerin rakip şirketlere teknolojik ilerlemelerin tesisi ve sağlıklı bir rekabet için adil fiyat ve koşullarla lisanslanması gerektiğinin altı çizildi. Froman veto kararının arkasında Samsung gibi şirketlerin bu tarz ithalat yasaklarıyla rakipleri üzerinde haksız avantaj sağlayacağına dair endişelerin olduğunu dile getirdi ve Obama yönetiminin ”standart-temel patentler’in adil koşullarda lisanslanmasına önem gösterdiğini vurguladı. Froman kararın arkasında doğrudan Barack Obama’nın olduğunu belirtmeyi de ihmal etmedi.

Samsung Uluslararası Ticaret Komisyonu’ndan söz konusu yasak kararını geçtiğimiz haziran ayında çıkartmıştı. Apple’ın iPhone 4, iPhone 3GS ve 3G ile 3G özellikli iPad ve iPad 2’de kendisine ait patentleri ihlal ettiğini öne süren şirketin itirazı ITC tarafından haklı bulunmuş ve Apple’ın bu cihazları ABD’ye getirmesi yasaklanmıştı. Veto kararıyla Apple’ın söz konusu cihazları ABD’de satmaya devam etmesinin önündeki engeller ortadan kalkarken, Froman açıklamasında alınan kararın Samsung’un yasal haklarını aramasına bir engel teşkil etmediğini dile getirdi. Yeni Apple cihazları farklı bir hücresel yonga seti barındırdıkları için söz konusu yasaktan etkilenmemişti.

Froman Obama yönetiminin ”standart-temel patentler” ile ilgili gelecek davalarda ”ithalat yasağı” kararının çıkmasının önüne geçmeye niyetli olduğunu açıkça ifade etti. Alınan karar beklenildiği gibi Samsung cephesinde hoşnutsuzluk, Apple cephesindeyse sevinçle karşılandı.

İlgili >> 9to5Mac, AllThingsD

İLGİLİ HABERLER