Teknoloji

Avrupa’nın GPS alternatifi navigasyon sisteminde birkaç gündür arıza var

galileo uydu

Avrupalı uydu navigasyon sistemi Galileo, geçtiğimiz cuma gününden beri büyük bir arızayla karşı karşıya. Sistemin durum sayfasına baktığımızda, 20’den fazla uyduda “Test ediliyor” ya da “Kullanılamıyor” gibi farklı göstergelerin yer aldığını görüyoruz. Geçtiğimiz cuma sabahından beri durumun bu şekilde olduğu belirtiliyor.

Avrupa Küresel Navigasyon Uydu Sistemleri Ajansı (GSA) tarafından yayınlanan açıklamada, sistemin yerdeki altyapısıyla ilgili teknik arıza nedeniyle sistemin etkilendiği belirtildi.

Kesinti, bu uyduların zaman veya konum verisini normalde bu sistemi kullanan Avrupa genelindeki akıllı telefonlara veya diğer cihazlara sunamadığı anlamına geliyor. Geçen yılın şubat ayı itibarıyla, 30’u aşkın akıllı telefon modeli Galileo destekliyor. Bunların arasında 2017’de çıkmış olan iPhone’lar da bulunuyor. Eğer bu telefonlardan bir tanesine sahipseniz, yine de kesintiden etkilenmiyorsunuz. Çünkü cihazlar otomatik olarak ABD tarafından işletilen GPS, yani Küresel Konumlandırma Sistemine geçiş yapıyor.

Galileo teknik açıdan hâlâ pilot aşamasında olduğu için, kritik uygulamalarda bu sistemden yararlanılmıyor. GSA, kesintinin Arama ve Kurtarma servislerini de etkilemediğini belirtiyor.

Kurum kesintinin nedenleri hakkında henüz detaylı bilgileri paylaşmadı. Ancak sektör yayını Inside GNSS‘in belirttiğine göre, İtalya’da bulunan Kesin Zamanlama Tesisi sorunların kaynağını teşkil ediyor. Tesis, Galileo uydularına sistem zamanı verisini sağlıyor.

Galileo Avrupa Birliği’ne ait ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından işletiliyor. Sistem Aralık 2016’da, GPS’e bir alternatif olarak kuruldu. Sistem 22 adet aktif olarak işleyen uydudan oluşuyor. İki adet test aşamasında uydu bulunurken, 12 uydu ise henüz faaliyete geçmedi. Sistemin tümüyle 2020’de faaliyete geçmesi hedefleniyor.

Avrupa Birliği, kendi uydu navigasyon sistemiyle diğer sistemlere olan bağlılığını azaltmayı hedefliyor. Ancak yaşanan bu arızanın ölçeği ve süresi kuruluş için pek de hoş olmasa gerek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER