ManşetlerTeknoloji

Avrupa Birliği’nin Dijital Hizmetler Yasası’nın ilk kurbanı X oldu

avrupa birliği x

Avrupa Birliği X, ya da eski adıyla Twitter, hakkında resmi bir soruşturma başlattı. Söz konusu soruşturma, X’in Avrupa Birliği’nin Dijital Hizmetler Yasası’nı ihlâl etmiş olabileceği gerekçesiyle açıldı. Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, soruşturma gerekçelerinden birinin İsrail ve Hamas arasındaki savaşla ilgili yasadışı içeriklerin X aracılığıyla yayılması olduğu belirtildi.

Avrupa Komisyonu’ndan verilen bilgiye göre, soruşturma kapsamında X’in yasa dışı içeriğin yayılmasına karşı koyma girişimleri incelenecek. X’in Topluluk Notları sistemi ve diğer politikalar aracılığıyla bilgi manipülasyonunu durdurma çabaları da mercek altına alınacak. Buna ek olarak, sahte “mavi tikler”, reklam şeffaflığı ve araştırmacılar için veri erişimi gibi konular da soruşturmanın kapsamında yer alıyor.

Avrupa Komisyonu ilk kez Dijital Hizmetler Yasası kapsamında resmi bir süreç başlatmış oldu. Avrupa Birliği, 2023’ün nisan ayında Dijital Hizmetler Yasası kapsamında “Çok Büyük Çevrimiçi Platformlar” olarak adlandırdığı bir dizi kuruluşu duyurmuştu. Bu listede X’in yanı sıra 16 platform daha bulunuyor. Meta’nın çatısı altındaki Facebook ve Instagram, TikTok, Snapchat, LinkedIn, Amazon, Google Arama ve Apple App Store söz konusu listenin diğer üyeleri arasında yer alıyor.

Avrupa Komisyonu Dijital Çağa Uygun Avrupa Stratejisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklama şu şekil: “Büyük platformların toplumumuz için oluşturduğu risk ne kadar yüksek olursa, Dijital Hizmetler Yasası’nın gereklilikleri de o kadar spesifik olur. Kurallarımızın herhangi bir şekilde ihlal edilmesini çok ciddiye alırız. Şu anda elimizdeki deliller X’e karşı resmi olarak dava açmak için yeterli.”

Avrupa Komisyonu’nun İç Pazarlardan Sorumlu Üyesi Thierry Breton ise X hakkında açılan soruşturmayı şu sözlerle değerlendirdi: “Bugün X’e karşı resmi davanın açılması, Dijital Hizmetler Yasası ile birlikte büyük çevrimiçi platformların ‘umursamayacak kadar büyük’ gibi davranma zamanının sona erdiğini açıkça ortaya koyuyor.”

Thierry Breton, X’te “yasa dışı içerik ve yanlış bilgilerin yayılması” konusundaki endişelerini iki aydan biraz daha uzun bir süre önce dile getirmişti. Şirket, Breton’a çalışmalarının ana hatlarını paylaşarak yanıt vermiş ve yüzlerce içeriğin kaldırıldığını belirtmişti. Bu dönemde Hamas’a bağlı olduğu söylenen hesaplar da kapatılmıştı. Avrupa Birliği X’ten resmi olarak bilgi isteyerek de süreci takip etmişti. Benzer talepler Meta ve TikTok’a da gönderilmişti.

İsrail-Hamas savaşının başlamasından kısa bir süre sonra X’te savaşa dair yanlış bilgilerin yayıldığını gösteren çok sayıda rapor yayınlanmıştı. Bağlam dışı video ve görsellerin paylaşılması, yanlış ve tahrik edici içerik paylaşan ve onlarca hesabın bulunduğu bir propaganda ağı kurulması da öne çıkan sorunlar olmuştu. Bunlara ek olarak, X’in kendi kurallarını ihlal eden gönderileri kaldırmaması da sorunlar arasında gösterilmişti.

Avrupa Birliği X’e geçici icra davası açabilir

Avrupa Birliği’nin açıklamasından kısa bir süre sonra X’ten de Güvenlik hesabı aracılığıyla bir paylaşım geldi. Söz konusu paylaşımda, sürecin yasalara uygun ve siyasi etkiden uzak olmasına yönelik çağrıda bulunuldu: “X, Dijital Hizmetler Yasasına uyma konusundaki kararlılığını sürdürüyor ve düzenleyici süreçle işbirliği yapıyor. X, ifade özgürlüğünü korurken platformumuzdaki tüm kullanıcılar için güvenli ve kapsayıcı bir ortam yaratmaya odaklanmıştır ve bu hedef doğrultusunda yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz.”

Avrupa Birliği X hakkındaki soruşturmasında delil toplamaya başlayacak. Bu aşamada X’e karşı geçici icra davası açılabileceği belirtilirken, sürecin ne zaman tamamlanacağı konusunda yasal bir tarih belirlenmiş değil.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER