Teknoloji

Avrupa Birliği, Elon Musk’ın X Platformunu dezenformasyonla mücadele için uyardı

x

Avrupa Birliği Komisyonu üyesi Thierry Breton, salı günü Elon Musk’a gönderdiği bir mektupla X platformunun, Hamas’ın İsrail’deki saldırıları sonrasında Avrupa Birliği’nde (AB) yasadışı içerik ve yanıltıcı bilgiler yaymak için kullanıldığını belirtti. Breton, ayrıca Digital Services Act (DSA – Dijital Hizmetler Yasası)’nin ağustos ayında yürürlüğe girdiğini ve içerik moderasyonu konusunda çok kesin yükümlülükler belirlediğini Musk’a hatırlattı.

DSA, “ilgili makamlar” tarafından işaretlenen yasadışı içeriğin hızlı ve objektif bir şekilde kaldırılmasını gerektiriyor. Breton, mektubunda Musk’ın platformunun, dezenformasyonun neden olduğu “kamu güvenliği ve sivil tartışma” riskleriyle başa çıkmak için “orantılı ve etkili hafifletme önlemleri” alması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, medyanın ve diğer organizasyonların X’ten yanıltıcı görseller ve bilgiler “geniş bir şekilde haberleştirdiğini”, eski silahlı çatışma resimleri ve video oyunu görüntülerini örnek olarak gösterdiğini ekledi.

AB’nin X platformundaki yanıltıcı bilgilere tepkisi

AB düzenleyicileri, eylül sonunda platformda yanıltıcı bilgi yayılması konusunda Musk’ı eleştirdi. Avrupa Komisyonu üyesi Věra Jourová, platformun, Facebook dahil olmak üzere, yanıltıcı/bilgi kirliliği oranı en yüksek platform olduğunu belirtti.

Musk’ın platformu, dezenformasyon üzerine AB İlkeler Kanunu’ndan ayrılmış olsa da, DSA, X ve diğer “Çok Büyük Çevrimiçi Platformlar”ın kanunda belirtilen benzer kurallara uymasını gerektiriyor.

Komisyon üyesi Breton mektubunu, Musk’tan gelecek 24 saat içinde “hızlı, doğru ve tam bir yanıt” göndermesini talep ederek sonlandırdı ve bu yanıtın, AB’nin X üzerindeki DSA uyum dosyasına dahil edileceğini ekledi.

Yukarıda detaylandırılanlar ışığında, AB’nin dezenformasyon ve yanıltıcı bilgi yayılması konusundaki kaygılarına yönelik olarak X platformunun ve Elon Musk’ın alması gereken önlemler ve uygulaması gereken protokoller net bir şekilde ortaya konulmuştur. AB’nin bu konudaki tutumu ve DSA’nın getirdiği yükümlülükler, online platformların ve sosyal medya devlerinin içerik moderasyonu ve dezenformasyonla mücadele konusundaki rollerini daha da önemli kılıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER