Teknoloji

Avrupa Birliği uzay çalışmalarında gaza basıyor

avrupa birliği uzay

Modern dönemin uzay yarışında işler kızışırken, Avrupa Birliği de bu yarışta geri kalmamanın önemini anlamışa benziyor. Avrupa Birliği’nin uzaydan sorumlu komiseri Thierry Breton, AB’nin SpaceX‘in ve Çin’in hızlı ilerlemelerinin ardından uzayla ilgili planlarını hızlandırdığını açıkladı.

Galileo navigasyon uydularının faaliyete geçişini üç yıl öne çeken AB, 2024 itibarıyla bu uydulardan yararlanmaya başlayacak. Buna ek olarak, birliğin uzay bütçesi de yeniden kullanılabilir roketlerin desteklenmesi ve yeni fırlatma teknolojilerinin geliştirilmesi için kullanılacak.

AB, uzay çalışmalarında inovasyonu hızlandırmak için Arianespace ile 1 milyar avroluk bir anlaşmaya imza attı. Buna ek olarak, 1 milyar avroluk bir Avrupa Uzay Fonu oluşturmayı planlayan birlik, bu fon ve düzenleyeceği yarışmalarla da uzay teknolojileri alanında çalışan girişimleri desteklemeyi planlıyor.

Breton, Avrupa’yı kapsayan bir uydu genişbant şebekesi oluşturmanın ve yörüngede uyduların çarpışmasını engelleyecek bir sistem kurmanın da hedefleri arasında olduğunu dile getirdi.

Avrupa Birliği için uzay çalışmalarında gaza basmak mantıklı bir adım gibi görünüyor. Diğer ülkelerin uzay sistemlerinden kurtulmayı isteyen birliğin yeniden kullanılamayan roketlerle ve ABD’nin kontrolündeki GPS sistemiyle bunu yapması pek kolay görünmüyor. Ancak küresel koronavirüs salgınıyla olan mücadele ve bu mücadelenin doğurduğu ihtiyaçların uzay programının bütçesini etkileyebileceği de belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER