Teknoloji

Avrupa Birliği 2020’nin sonuna kadar 8 bin ücretsiz bağlantı noktası kuracak

avrupa birligi dijital pazarlar yasası

avrupa birligiAvrupa Birliği önümüzdeki birkaç yıl içinde üye ülkelerdeki ücretsiz internet bağlantı noktalarının sayısını önemli ölçüde artırmayı amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda oluşturulan WiFi4EU (AB için Wi-Fi) isimli plan geçen pazartesi günü hem Avrupa Parlamentosu hem Avrupa Konseyi hem de Avrupa Komisyonu tarafından kabul edildi. Söz konusu plan çerçevesinde 2020’nin sonuna kadar Avrupa genelinde 6 ila 8 bin kablosuz ağ bağlantı noktasının kurulması öngörülüyor.

WiFi4EU planı geçtiğimiz yıl Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker tarafından ilan edilmişti. Juncker, amaçlarının Avrupa’nın her köyünde ve şehrinde yaşamın merkezi olan noktalarda ücretsiz internet erişimi sunmak olduğunu belirtmişti.

Plan çerçevesinde meydanlara, parklara ve hastanelere kablosuz ağ bağlantı noktalarının kurulması amaçlanıyor. AB yetkililerinin hesaplamalarına göre, bağlantı noktalarının kurulumu ve çalıştırılması için 135 milyon avroluk bir bütçeye ihtiyaç duyuluyor. Daha sonraki internet bağlantı masraflarının ise belediyeler tarafından karşılanması gerekiyor.

Detayları henüz ortaya çıkmasa da, AB’nin kurulum yapılacak noktalar konusunda yerel yetkililerden gelecek talepleri ve önerileri dikkate alacağı belirtiliyor.

Avrupa Birliği “Dijital Ortak Pazar” oluşturmaya çalışıyor

WiFi4EU programı AB’nin “Dijital Ortak Pazar” girişiminin parçaları arasında yer alıyor. Söz konusu girişim, üye ülkelerde teknolojinin ve ilgili mevzuatlarının yenilenmesini amaçlıyor. Girişimin başındaki isim olan Andrus Ansip, bağlantı noktası planının kabulünün güzel bir ilk adım olduğunu belirtti. Ansip, yüksek hızlı internet bağlantısını Avrupa geneline yaymak için daha fazla şeyin başarılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER