Teknoloji

Avrupa Birliği üyelerinden Uber ve Airbnb gibi şirketlere karşı daha sıcak davranmalarını istiyor

avrupa birligi uberAvrupa Birliği tarafından hazırlanan yeni bir taslak, üye ülkelerin Uber ve Airbnb gibi paylaşım şirketlerine karşı daha açık bir tavır içinde olmasını tavsiye ediyor. Reuters ve The Financial Times’ın ulaştığı taslakta bu tarz servisleri yasaklamaya en son çare olarak başvurulması gerektiği belirtiliyor. Kamuoyu ilgisini çekebilmek için daha az kısıtlayıcı yöntemlerden faydalanılabileceği de taslakta sunulan öneriler arasında bulunuyor.

Yerel şirket ve servisleri korumak isteyen ülkelere toptan bir yasak uygulamadan önce kısıtlayıcı önlemleri hayata geçirmeleri tavsiye ediliyor. Airbnb üzerinden gerçekleştirilecek ev veya oda kiralama işlemlerinin birkaç günle sınırlandırılması sunulan öneriler arasında bulunuyor.

Avrupa Birliği’nin bu tarz bir kararı durduk yerde aldığını söylemek ise pek mümkün değil. Fransa geçtiğimiz yıl Uber’in alt servislerinden biri olan UberPOP’u yasaklamış ve iki Uber yöneticisini yasadışı faaliyette bulunmaktan ötürü tutuklamıştı. Airbnb de Almanya’da benzer mevzuat engelleriyle ve yerel direnişle karşı karşıya kalmıştı. Avrupa Birliği tarafından önümüzdeki perşembe günü yayınlanması beklenen talimatname, üye ülkelerin ulaşım ve konut paylaşım servislerine karşı daha sıcak bir tavır takınmasını sağlayabilir.

Fortune ise AB tarafından hazırlanan talimatname tasarısında şirketlerin karşılayamayabileceği bazı koşulların bulunduğuna dikkat çekiliyor. Tasarının bir yerinde operatörlerin kendi fiyatlarını belirleyemedikleri veya kendi müşterilerini seçemedikleri takdirde işveren olarak tanımlanması gerektiğini belirtiyor. İşveren olarak kabul edilmemek için büyük çaba sarfeden ve bu nedenle sözleşmeli olarak çalıştığı sürücüler tarafından dava edilen Uber’in taslağın bu kısmına karşı çıkacağını görmek pek zor değil.

İLGİLİ HABERLER