Teknoloji

Avrupa Birliği kişisel verileri seçimleri etkilemek için kullananları cezalandıracak

avrupa birligi dijital pazarlar yasası

avrupa birligiAvrupa Birliği, Cambridge Analytica skandalına benzer bir olayın kendi sınırları içinde yaşanmasını ve siyasetçilerin stratejik kazançlar uğruna kişisel verileri kullanmasını engellemeye kararlı görünüyor. The Financial Times’ın haberine göre, Avrupa Komisyonu gizli biçimde toplanan kişisel verilerden yararlanan siyasi organizasyonlara ceza kesecek bir yasa taslağı hazırlıyor.

Taslağın detayları henüz somutlaşmasa da, siyasi partilerin yıllık bütçelerinin yüzde 5’i kadar ceza ödemek zorunda kalabileceği belirtiliyor. Bu cezanın mayıs ayında yürürlüğe giren GDPR ile ilgili cezaların üstüne ek olarak sunulabileceği de ifade ediliyor.

Son şeklini almayan yasa taslağının yasalaşması için hem Avrupa Parlamentosu tarafından hem de üye devletlerin parlamentoları tarafından onaylanması gerekiyor.

Avrupa Birliği, söz konusu taslağı yasalaştırmak için elini hızlı tutacak gibi görünüyor. Önümüzdeki mayıs ayında gerçekleştirilecek Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde Rusya’nın ve başka siyasi odakların AB’yi zayıflatmak adına seçimleri manipüle etmeye çalışabileceğine dair dedikodular bir süredir konuşuluyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER