Teknoloji

Avrupa Birliği Android tekel davasında Google’a büyük bir ceza kesmeye hazırlanıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

avrupa birligi androidGoogle ve Avrupa Birliği arasında kılıçlar önümüzdeki dönemde bir kez daha çekilecek gibi görünüyor. The Financial Times’ta yer alan habere göre, Avrupa Birliği Android tekel davasında büyük bir ceza kesmeye hazırlanıyor. Şirketin Android üzerinden Avrupa’daki hakim gücünü kötüye kullanmakla suçlanacağı belirtiliyor.

Avrupa Birliği’nin tekelle mücadeleden sorumlu komiseri Margrethe Vestager, araştırma komisyonunun olumsuz bulgularını önümüzdeki haftalarda açıklamaya hazır olduğunu belirtti. AB’nin Google’a keseceği cezanın miktarının 11 milyar doları bulabileceği söyleniyor. Söz konusu meblağ, Google’ın çatı şirketi Alphabet’in yıllık küresel gelirinin yüzde 10’una tekabül ediyor. Ancak bu tarz soruşturmalarda cezalar genellikle alt sınırdan kesiliyor.

Android’in ücretsiz olması, platformu üreticilerin gözünde çekici kılıyor. Avrupa Birliği’nin tekel komisyonu, Google’ın telefon üreticilerini Chrome ve Gmail gibi servislerini kullanmaya zorlayıp zorlamadığını inceliyor. Buna ek olarak, Google’ın diğer şirketleri Android’in açık kaynaklı bölümlerini geliştirmekten alıkoyduğu söyleniyor.

Avrupa Birliği Android soruşturmasından önce de Google’a büyük bir ceza kesmişti. Yazılım devi, fiyat karşılaştırma servisi nedeniyle Avrupa Birliği tarafından 2.7 milyar dolar cezaya çarptırılmıştı.

İLGİLİ HABERLER