Eğlence

Audioteka ulaşım araçlarını kütüphaneye dönüştürmeyi hedefliyor

audioteka

Günümüzde özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için kitap okuyacak vakit bulmak oldukça zor olabiliyor. Ancak mobil teknolojilerdeki gelişim sayesinde bu duruma karşı oldukça kullanışlı çözümler de sunuluyor. Söz konusu çözümlerden birinin altında da Polonyalı Audioteka’nın imzası bulunuyor. 2009’da kurulan sesli kitap platformu Audioteka, faaliyet gösterdiği ülkeler arasına Türkiye’yi de ekledi.

Audioteka’nın kurucusu ve CEO’su Marcin Beme, Türkiye’nin okuma alışkanlıklarıyla olmasa bile yeni teknolojileri benimseme hızıyla kendilerine umut verdiğini belirtti. Beme, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Ankara, İzmir ve İstanbul gibi kalabalık şehirlerde insanlar yolda, toplu taşımada kaybettikleri zaman sebebiyle kitap okumaya yeterince vakit ayıramıyor. Bu boşluk sesli kitaplar tarafından doldurulabilir. Yolda geçen zamanın sesli kitaplar için büyük bir potansiyel barındırdığını düşünüyoruz. Audioteka üzerinden sesli kitap dinleyeceklerin tek ihtiyacı bir cep telefonu ve kulaklık; ki bu da zamanımızda herkeste var.”

Beme, tüm dünyada sesli kitap pazarının yüzde 40 oranında büyüdüğünü ve bu durumun fiziksel kitap satışlarını da etkilemediğini dile getirdi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Kitap ve kitap okumayı seven insanlar her zaman kitap okuyacak. Kullanıcılar sesli kitapları, arabalarında ya da toplu taşıma araçlarında, seyahat ederken, spor yaparken ve temizlik gibi ev işleriyle uğraşırken; bir başka deyişle elleri ve gözleri meşgulken dinliyor. Sesli kitaplar sayesinde insanlar kitaplardan uzak kalmayıp, okuma ve dinlemenin keyfini almaya başlıyor. Bu sebeple faaliyette bulunduğumuz her pazarda sesli kitapların fiziksel kitap satışlarını artırdığını görüyoruz.”

Seslendirme kalitesine çok önem verdiklerinin altını çizen Beme, iyi seslendirilmemiş bir kitabı dinlemenin çok zor olduğunu ve bunun için sadece tecrübeli seslendirme sanatçılarıyla çalıştıklarını dile getirdi. Audioteka CEO’su, “Güzel anlatılmış hikayeler” sloganını da logolarıyla birlikte kullandıklarını vurguladı.

Audioteka Türkiye Genel Müdürü Göktuğ Oğuz ise Türkiye pazarına giriş için hazırlıklara 1 yıl önce başladıklarını ifade etti. 20’ye yakın yayıneviyle anlaşma yaptıklarını söyleyen Oğuz, en iyi ve popüler içerikleri seçerek kaliteli bir şekilde seslendirdiklerini dile getirdi. Önümüzdeki dönemde daha çok kullanıcıya ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Oğuz, bu doğrultuda ilk olarak n11.com, Caffe Nero ve Samsung ile işbirliği yaptıklarını dile getirdi.

Audioteka kullanıcıları ilk etapta 900’den fazla Türkçe seslendirilmiş kitaba ulaşabiliyor. İngilizce, Almanca, Fransızca ve Rusça olarak seslendirilmiş 1800’den fazla kitap da platformda mevcut. Platforma iOS ve Android uygulamaları üzerinden erişilebiliyor.

İLGİLİ HABERLER