İncelemelerManşetler

Asus Zenfone 2 Laser İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

asus-zenfone-2-laser-inceleme-00015

Asus’un bu yılın başlarında çıkardığı Zenfone 2, 4 GB RAM barındıran versiyona da sahip olmasıyla yılın en çok ilgi gören Android telefonlarından bir tanesi oldu. Ancak Asus Zenfone 2’yi 1000 TL’nin üstünde bir fiyattan çıkınca, kendi ürün yelpazesi içinde daha ucuz modellerin, 1000 TL altında fiyat taşıyanların bulunduğu bölgede bir boşluk oluştu. Burası bir süre boyunca geçen yılın beğenilen Asus telefonlarından Zenfone 5 ile desteklendi. Şimdi Zenfone 2 Laser ile birlikte taşlar yerine oturmuş ve 1000 TL altı fiyat segmentinde de tüketicilere çeşitli seçenekler sunulmuş oldu. Zenfone 2’nin tasarımını birebir alan Zenfone 2 Laser serisi içinde 5 inç, 5.5 inç ve son olarak da tanıtımı Türkiye’de yapılan 6 inç’lik modelleri görüyoruz. Elimizde bir süredir Zenfone 2 Laser’ın 5.5 inç’lik versiyonu bulunuyor. 5.5 inç 720p ekran, Snapdragon 410 işlemci, lazer otomatik odaklı 13 megapiksel kamera gibi başlıca teknik özelliklere sahip olan Asus Zenfone 2 Laser ile ilgili izlenimlerimizi bu yazıda bulabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Asus Zenfone 2 İncelemesi

Tasarım

asus-zenfone-2-laser-inceleme-00001
asus-zenfone-2-laser-inceleme-00020
asus-zenfone-2-laser-inceleme-00022asus-zenfone-2-laser-inceleme-00030Asus Zenfone 2 Laser’ın boyutları Zenfone 2 ile hemen hemen aynı. 152.5 x 77.2 mm.’lik yüzey alanı her ikisinde de ortak. 10.8 mm.’lik gövde kalınlığıyla Zenfone 2 Laser kardeşi Zenfone 2’den 0.1 mm. daha ince. Ağırlıkların ise 170 gr. ile aynı olduğunu görüyoruz. Zenfone 2 gibi Zenfone 2 Laser da hantal bir telefon, tek elde tutup kullanması o kadar kolay sayılmaz. Ancak arka yüzün kavisli yapılması tutuşu biraz daha kolaylaştırıyor. Ayrıca elimizdeki siyah renkli arka kapağın mat, yumuşak, ancak sürtünmeli yüzeyi sayesinde Zenfone 2 Laser’ı elde kaydırmadan veya düşürmeden kullanmak mümkün oluyor. Bu arada Asus’un Zenfone 2 Laser’da da yer verdiği tek elle kullanım özellikleri sayesinde tek elle kullanımda biraz daha kolaylık sağlanmış oluyor.

Zenfone 2 Laser görünüş bakımından Zenfone 2’den farksız. Sadece Zenfone 2’nin arkasındaki metal görünümlü kapak yerine mat ve lastik havasını daha fazla yansıtan plastik kapak bulunuyor. Önde bulunan 5.5 inç ekran yüzeyin yüzde 72’lik bölümünü kaplıyor. Ekranın alt kısmında kapasitif dokunmatik navigasyon tuşlarının yerleştiği alan, onun altında da parlak metal görünümlü çerçeve mevcut. Ekranın üst bölümünde Asus logosu, ahize hoparlörü, LED durum lambası ve 5 megapiksel ön kamera bulunuyor. Zenfone 2 Laser’ın önemli yeniliklerinden bir tanesi Corning Gorilla Glass 4 ekran camıyla ön yüzünün kaplı bulunması. Böylelikle düşme durumunda Zenfone 2 Laser’ın ekranının çatlama veya kırılma gibi bir zararla karşılaşmama oranı daha da yükseliyor.

Zenfone 2’nin beğenmediğimiz noktalarından bir tanesi güç butonunun konumuydu. Üstte, tepeye yerleştirilmiş bu butona telefonu tek elde kullanmaya çalışırken rahatlıkla erişmek zordu. İllâ ki, telefonu elde hareket ettirip işaret parmağının tuşa erişimini sağlamak veya diğer elin işaret parmağını kullanmak gerekiyordu. Aynı durum Zenfone 2 Laser’da da geçerli. Bu telefonda da güç butonu tepede ortalanmış. Bir kenarında 3.5 mm. kulaklık jakı, diğer kenarında da ikinci mikrofon bulunuyor.

Zenfone 2 Laser’ın alt kenarında microUSB portu ve ana mikrofon mevcut. Sol ve sağ kenarlar inceltilmiş ve boş bırakılmış. Bu şekilde Zenfone 2 Laser’ın daha ince bir profile sahip olduğu havası verilmek istenmiş, bunda da biraz olsun başarılı olunmuş. Arka yüze baktığımızda LG’nin telefonlarında gördüğümüz şekilde kameranın altında ses tuşunu görüyoruz. Aslında Asus güç butonunu buraya yerleştirebilirdi. Ses tuşunun üstünde 13 megapiksel kamera bulunuyor. Bunun sağında daha önce LG’nin bazı Android telefonlarında gördüğümüz lazer otomatik odak sensörünü görüyoruz. Kamera lensinin diğer tarafında da çift renkli flaş bulunuyor. Alta doğru indiğimizde Asus logosunu, daha da alta indiğimizde Zenfone logosu ve hoparlör ızgarasını görüyoruz.

Arka kapağın altında 3000 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Zenfone 2’dekinin aksine, Zenfone 2 Laser’ın pili yerinden çıkarılabiliyor. Pili çıkarıp microSIM ve microSD kart yuvalarına erişim sağlanıyor. Bu arada çift SIM kart destekli Zenfone 2 Laser’ın doğal olarak ikinci bir SIM kart yuvası bulunuyor. O yuva pilden ve diğer yuvalardan daha uzakta bir yere konumlandırılmış. İkinci bir SIM kart takmak için pili yerinden çıkarmanıza, dolayısıyla Zenfone 2 Laser’ı yeniden başlatmanıza gerek yok.

Donanım ve Performans

asus-zenfone-2-laser-inceleme-00009Asus Zenfone 2 Laser’ın 5.5 inç ekranı 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip. Bu, 267 ppi gibi bir piksel yoğunluğunun bulunduğu anlamına geliyor. Zenfone 2’de Full HD ekran bulunuyordu. Yine de, 720p ekranın keskinlik ve netlik bakımından hiç de kötü olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. IPS ekranın yüksek parlaklığı ve geniş görüş açıları, nispeten düşük çözünürlüğün yaratabileceği tatminsizliğinin önüne geçiyor. Sonuç olarak Zenfone 2 Laser’ın 5.5 inç 720p ekranı kullanıcıları için yeterli bir görüş sunuyor. Güneş ışığı altında da görüşün iyi olduğunu söylemeden geçmeyelim. Dokunmatik ekranın verdiği tepkiler de hızlı, ekran yüzeyinde parmaklarla kontrol sağlanırken herhangi bir sürtünme hissi de oluşmuyor.

asus-zenfone-2-laser-ekran-goruntuleri-00003 asus-zenfone-2-laser-ekran-goruntuleri-00002 asus-zenfone-2-laser-ekran-goruntuleri-00001Asus Zenfone 2’yi Intel Atom işlemci seçenekleriyle sunuyordu. Zenfone 2 Laser’da ise tercihin Qualcomm Snapdragon işlemcilerinden yana kullanıldığını görüyoruz. Elimizdeki 5.5 inç ekranlı modelde Snapdragon 410 MSM8916 işlemciyi görüyoruz. Buna 2 GB RAM ve 16 GB dahili hafıza, aynı zamanda Adreno 306 GPU eşlik ediyor. Bu donanım paketini daha önce birçok orta segment Android telefonunda gördük ve nasıl performans sunduğunu az çok biliyoruz. Benchmark testlerinde elde ettiğimiz sonuç da bizi şaşırtmıyor. Örneğin AnTuTu Benchmark testinde Zenfone 2 Laser, beklediğimiz şekilde 20000 civarında bir puan alıyor.

asus-zenfone-2-laser-inceleme-00010Zenfone 2 Laser genel olarak düzgün bir kullanıcı deneyimi elde etmeyi sağlayacak performansı sunuyor. Kullanıcı arayüzünde gezinti pürüzsüz, web sayfaları hızlı şekilde açılıyor, kaydırma da düzgün şekilde yapılıyor. Google Play’deki popüler oyunları rahatlıkla oynayabilirsiniz. Sadece bazı uygulamalarda kendiliğinden kapanma durumunu gözlüyoruz ki, bunun da donanımdan çok yazılımla ilgili olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Asus’un sunduğu kullanıcı arayüzü yoğun şekilde özelleştirilmiş. Buna Yazılım bölümünde detaylı şekilde değineceğiz.

16 GB dahili hafızanın sadece 10.8 GB’lık bölümü kulanıcıya ayrılıyor. Neyse ki, telefonla birlikte sunulan microSD kart yuvası çekilecek fotoğraflar ve videolar, yüklenecek şarkılar veya filmler için ek alan elde etmenizi sağlıyor. Zenfone 2 Laser’ın popüler ses ve video formatlarını da düzgün şekilde oynattığını belirtelim.

Kablosuz bağlantı tarafına baktığımızda Zenfone 2 Laser’ın 802.11b/g/n Wi-Fi, Wi-Fi Direct, A-GPS ve GLONASS destekli GPS, Bluetoooth 4.0 gibi Android telefonlarında standart hâline gelen özellikleri görüyoruz. 42.2 Mbps HSDPA desteği sayesinde mevcut 3G şebekelerinde sunulan en yüksek hıza ulaşma fırsatı sağlayan Zenfone 2 Laser LTE Cat 4 desteğine de sahip. Bu da 4.5G Türkiye’ye geldiğinde Zenfone 2 Laser ile telefon değiştirme ihtiyacı duymadan ultra yüksek hızdan yararlanabileceğiniz anlamına geliyor.

asus-zenfone-2-laser-ekran-goruntuleri-00027 asus-zenfone-2-laser-ekran-goruntuleri-00028 asus-zenfone-2-laser-ekran-goruntuleri-00029Zenfone 2 Laser’ın arkasında yer alan hoparlörün ses çıkış şiddeti çok yüksek değil, ancak bir akıllı telefonda olmasını beklediğimiz düzeyde. Tizler biraz daha fazla çıkıyor, ancak rahatsız edici sayılmaz. Yine de, daha yoğun ve doyurucu bir ses deneyimi için mümkünse Bluetooth veya kablolu hoparlör kullanmayı düşünebilirsiniz. Zenfone 2 Laser’ın arkasının kavisli yapısı, telefon bir yüzeye konulduğunda hoparlörün kapanmamasını sağlıyor ve ses çıkışı elde tutuşta olduğu seviyede tutuluyor. Belki yüzeyden yansımayla şiddetin az da olsa arttığını söyleyebiliriz.

Zenfone 2 Laser’ın 3000 mAh kapasiteli değiştirilebilir pili epey yüksek kapasiteye sahip. Ekranın nispeten düşük çözünürlüğü ve Snapdragon 410 işlemcinin de tabiatı sayesinde 3000 mAh kapasiteli pil bu telefonun yükünü rahatlıkla taşıyor. Normal yoğunluklu kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarabilir, hatta bunu da aşarak ikinci günü bile tamamlayabilirsiniz.

Asus’un Zenfone 2 Laser’a yüklediği Güç Tasarrufu uygulaması sayesinde telefonun pilini daha idareli şekilde kullanabilirsiniz. Güç Tasarrufu uygulaması gelen son güncellemeden sonra Zenfone 2 Laser’a yüklendi. Uygulama içinde Performans modu, Normal, Güç Tasarrufu, Süper tasarruf ve Özelleştirilmiş mod gibi farklı seçenekler mevcut. Her bir seçenek için mevcut pil kapasitesiyle Zenfone 2 Laser’ın ne kadar süre boyunca çalışacağı tahminleri de yerleştirilmiş.

Yazılım

asus-zenfone-2-laser-ekran-goruntuleri-00004 asus-zenfone-2-laser-ekran-goruntuleri-00005 asus-zenfone-2-laser-ekran-goruntuleri-00006Asus Zenfone 2 Laser’da Android 5.0.2 Lollipop çalışıyor. Bunun üstünde de Asus’un Zen UI adlı kullanıcı arayüzünü görüyoruz. Asus’un Zen kullanıcı arayüzü yoğun özelleştirmelere sahip. Farklı duvar kağıtları, özel widget’lar, özelleştirilmiş sistem uygulamaları ve çeşitli sistem kısayollarıyla ham Android deneyiminden oldukça farklı bir kullanıcı deneyimi kullanıcıları bekliyor.

Zenfone 2 Laser’ı açtığınızda birçok uygulamanın Asus tarafından yüklendiğini göreceksiniz. Bu uygulamaların farklı kategoriler altına yerleştirilip organize edilmesi karışıklık çıkmasını engelliyor. Ancak Asus’un yüklediği uygulamaların çoğunu kullanmayacaksınız. Neyse ki, Asus ön yüklü olarak sunduğu uygulamaların kaldırılmasına izin veriyor.


asus-zenfone-2-laser-ekran-goruntuleri-00010 asus-zenfone-2-laser-ekran-goruntuleri-00009asus-zenfone-2-laser-ekran-goruntuleri-00007Yine de işe yarar uygulamalar var. Örneğin Asus klasörü altında toplanmış uygulamalar Zenfone 2 Laser’da elinizin en çok gideceği uygulamalar olabilir. Burada Galeri, Kişiler, Takvim, Do It Later (Yapılacaklar Listesi), Dosya Yöneticisi, Saat, Müzik, Hava Durumu, Hesap Makinesi, El Feneri ve Güç Tasarrufu gibi uygulamaların kısayolları bulunuyor. Apps4U klasörü altında belki Clean Master işinize yarayabilir, diğerlerini kaldırabilirsiniz. Bu arada ZenLink klasörü altında toplanan PC Link, Remote Link ve Share Link gibi uygulamalar da başka cihazlarla bağlantı ve içerik paylaşımı noktasında işlerinizi kolaylaştırabilir.

Bir de Kids Mode var. Eğer çocuğunuz Zenfone 2 Laser’ı çok severse ve sizden sürekli isterse, o hâlde bir PIN kodu belirleyip kullanabileceği uygulamaları belirleyerek ona gönül rahatlığı içinde uzatabilirsiniz. Ayrıca daha yaşlı kullanıcıların veya karmaşık Zen UI arayüzünü sevmeyenlerin hoşuna gidecek, büyük uygulama kısayolları ve yazılarıyla büyük kolaylık sağlayan Kolay mod arayüzü de Zenfone 2 Laser’da mevcut.

Bunun dışında bildirim tepsisi içinde yer alan hızlı erişim ayarları bölümü de sunduğu birçok kontrolle epey kullanışlı sayılır. Google uygulamaları da Asus Zenfone 2 Laser’da hazır şekilde bulunuyor. Daha fazla uygulama isteyenleri de Google Play Store hazır şekilde bekliyor.

Kamera

asus-zenfone-2-laser-inceleme-00013Asus Zenfone 2 Laser’ın arkasında 13 megapiksel çözünürlüklü ve çift renkli LED flaşlı bir kamera bulunuyor. Bir de lazer ışık kaynağı var ki, telefona adını veren de bu bileşen. Lazer otomatik odak sisteminin yardımıyla Zenfone 2 Laser’ın kamerası sadece 0.3 saniyede odaklama yapabiliyor. Önde de yüksek çözünürlüklü selfie fotoğraflar çekmenizi sağlayacak 5 megapiksel çözünürlüklü ikinci kamera bulunuyor.

Arka kamera f/2.0 diyafram açıklığı, beş prizmalı Largan lens ve Toshiba sensörü barındırıyor. Çift renkli, çift LED flaşın kullanılması sayesinde Zenfone 2 Laser ortamın ışık koşullarına uygun şekilde yardımcı ışık veriyor. Buna bir de lazer otomatik odak sistemini ekleyin. Ortaya bir orta segment Android telefonu için epey gelişmiş bir kamera sistemi çıkıyor.

asus-zenfone-2-laser-kamera-fotograflari-00026asus-zenfone-2-laser-kamera-fotograflari-00030Gerçekten de, lazer otomatik odak sistemi Zenfone 2 Laser’ın arka kamerasında beklendiği gibi çalışıyor. Netleme işlemi, özellikle nesnenin yakın olduğu durumlarda, ki lazer otomatik odak sistemi farkını burada gösteriyor, hızlı şekilde yapılıyor ve çekim gerçekleştiriliyor. Işık şiddeti yeterli seviyede olduğunda Zenfone 2 Laser ile gerçekten de canlı ve parlak fotoğraflar çekiliyor, kontrast ve renkler bakımından dengeli sonuçlar elde ediliyor.

Ne var ki, düşük ışık koşullarında Zenfone 2 Laser o kadar da iyi sonuç vermiyor. Odaklama hızlı şekilde yapılsa bile, el titremeleri çok büyük etkide bulunuyor, sonuç olarak çekilen fotoğraflar bulanık çıkabiliyor. Gece veya düşük ışıkta çekim yaparken mümkün Zenfone 2 Laser’ı mümkün olduğu kadar sabit tutmakta fayda var. Ayrıca gürültü etkisi de epey yüksek. Elle ayar modunu kullanarak pozlamayı düşürüp çekimlerdeki gürültüyü azaltmanız muhtemel. Ya da çift LED flaşı etkinleştirip çekim yapabilirsiniz, ancak o zaman da doğallığı bozma durumu söz konusu.

Zenfone 2 Laser’da birçok farklı çekim modu bulunuyor. Örneğin Alan derinliği modunu seçerek fotoğraflarda arka planın bulanık çıkmasını sağlayacak şekilde yakın plan çekimler yapabilrisiniz. HDR modu da özellikle gökyüzü ve bulut fotoğrafları çekerken güzel sonuçlar elde etmeyi sağlıyor. Zamanı geri sarma modu da hareketli nesnelerin veya kişilerin çekimi sırasında çekim süresini uzatarak daha uzun bir zaman penceresini yakalıyor, daha sonra da sizin bu çekim içinden uygun sahneyi çekip kaydetmenizi sağlıyor.

Öndeki 5 megapiksel kamera, sahip olduğu güzelleştirme efektleriyle birlikte güzel görünmenizi sağlayacak selfie fotoğraflar çekmenizi sağlıyor. Ön kameranın görüş açısı bir kareye üç kişinin rahatlıkla sığmasını sağlıyor. Ön kameranın düşük ışık performansı da fena sayılmaz.

Zenfone 2 Laser’ın arka kamerasıyla 1080p Full HD video kaydı yapabilirsiniz. Çekilen videoların kalite açısından tatmin edici olduğunu, video çekme ihtiyacı duyduğunuzda işinizi rahatlıkla göreceğini söyleyebiliriz.

Sonuç

asus-zenfone-2-laser-inceleme-00018Geçen yılın Zenfone akıllı telefonu Zenfone 5, Türkiye’de epey beğenilen, rağbet gören bir model olmuştu. Öyle ki, geçen yıl yayınladığımız Zenfone 5 inceleme yazısı hâlâ hatırı sayılır ilgi görüyor. Zenfone 2 Laser ile birlikte Zenfone 5’in yerini alacak bir seçenek sunulmuş oluyor.

Zenfone 2 Laser’ın 5.5 inç ekranlı, 2 GB RAM ve Snapdragon 410 işlemcili versiyonunun fiyatı 999 TL olarak belirlenmiş. Tasarım, teknik özellikler ve performans göz önünde bulundurulduğunda fiyatın uygun düştüğünü söylemek mümkün.

Zenfone 2 Laser, teknik özellikler listesine baktığımızda kafamızda beliren resimden farklı çıkmayan sonuçlar veriyor. Karşımızda piyasada aynı fiyat çizgisinde bulunan çoğu Android telefonunun sunduğu performansla eşdeğer seviyede performans sunan bir telefon var. Ekranı tatmin edici, tasarımı da fena sayılmaz. Yazılım bakımından yoğun özelleştirmelerle gelmesi hoşunuza gitmeyebilir, ancak farklı bir başlatıcı uygulama kullanma ve yüklü gelen uygulamaları silme imkanınız var. Kameranın yüksek ışık ve makro performansı ortalamanın üstünde, ancak gece ve düşük ışık performansları bu başarıyı biraz aşağı çekiyor.

Sonuç olarak Asus Zenfone 2 Laser 1000 TL’nin altında fiyata sahip telefonlar içinde dikkat çeken bir ürün. Bu arada eğer mobil imza servisinden yararlanıyorsanız, mobil imzanın çalışıp çalışmadığından emin olun. Zenfone 2’de yaptığımız denemelerde mobil imzanın çalışmadığını görmüştük. En son bir Asus yöneticisiyle konuştuğumuzda, bu hatanın genel merkeze iletildiği ve çözüm için çalışıldığı cevabını almıştık.

İLGİLİ HABERLER