Teknoloji

Asus’tan ZenBook Pro Duo ve ZenBook Duo ile çift ekranlı dizüstü bilgisayarlara yeni bir yorum

asus zenbook pro duo

Asus, çift ekranlı dizüstü bilgisayar konseptini Computex 2019’da gösterimini gerçekleştirdiği ZenBook Duo ve ZenBook Pro Duo modelleriyle yeni bir seviyeye taşıyor. İkinci modelde hem üst hem de alt kısımda 4K ekranlar bulunuyor.

ZenBook Pro Duo’nun taban kısmına baktığımızda, bir tarafında Apple’ın MacBook Pro’larında yer alan Touch Bar’a benzeyen, ancak ondan çok daha fazla satıra sahip olan ikinci bir ekran yer alıyor. Burası dinamik sanal tuşlar, ayrıca küçük bilgi parçalarını ve kontrolleri de içeriyor. Sağ kenara da Asus’un geleneksel izleme dörtgenini küçük bir dokunmaya duyarlı ek bir ekran hâline getiren ScreenPad çözümüne yer veriliyor.

Asus, yukarıda sözünü ettiğimiz ilk ekranı ScreenPad Plus olarak adlandırıyor. Klavyenin üst bölümüne yerleştirilmiş bu ekran 32:9 görüntü oranlı, 4K IPS panelden oluşuyor. 15.6 inç, 16:9 4K OLED ekran bunu tamamlıyor. Bu iki ekran tek bir ekran gibi de işleyebiliyor. Tabii ki, menteşe bölümünde ekran görüntüsü kesintiye uğrayacaktır, ancak bunu dikkate almazsanız sorun yok. Öte yandan ScreenPad Plus, çalışma alanını yönetme veya uygulamalar için ek kontroller de içeriyor.

İkinci ekran, sadece dokunma özellikli basit bir ekran eklentisi değil. Hem ana ekran hem de ikinci ekran kalemle veri girişini destekliyor. Ancak ikinci ekranın bu tür veri girişleri için daha kullanışlı bir alan olacağını söylemek yanlış olmayacaktır. ZenBook Pro Duo’nun bir tablet gibi arkaya katlanamadığını dikkate alırsak, bu durum daha büyük önem kazanacaktır.

Asus ZenBook Pro Duo, bir dizüstü bilgisayar olarak da güçlü. Core i9 işlemciye kadar farklı konfigürasyon seçenekleri mevcut. Aynı zamanda Nvidia RTX 2060 GPU seçeneği de bulunuyor. Teknik özelliklere ve yeteneklere baktığımızda, ZenBook Pro Duo’nun bir servet değerinde olmasını beklemek yanlış olmayacaktır. Fiyatı, piyasaya çıkmaya başlayacağı gelecek çeyrekte belli olacak.

Bu arada ZenBook Pro Duo’nun daha uygun fiyatlı bir seçeneği de olacak. “Pro” olmayan bu modelde ekran 14 inç seviyesine ve Full HD çözünürlüğe iniyor. GPU seçeneği olarak Nvidia MX250 sunulurken, Core i9 işlemci seçeneği bulunmuyor. ZenBook Duo’nun fiyat bilgisi de henüz verilmedi.

İLGİLİ HABERLER