Teknoloji

Gelecek yılın telefonlarında göreceğimiz ARM Cortex-A78 ve Mali-G78 duyuruldu

arm cortex-a78

ARM en yeni üst sınıf mobil işlemci tasarımlarını duyurdu. Cortex-A78 CPU ve Mali-G78 GPU 2021 ve sonrasında çıkacak amiral gemisi akıllı telefonlarda çalışacak.

Genellikle akıllı telefonların veya tabletlerin teknik özellikler listesinde ARM’ın adı pek geçmez, ancak bu şirket büyük önem taşıyor. Neredeyse tüm akıllı telefon ve tabletlerde gördüğümüz; Qualcomm, Huawei ve Samsung gibi üreticilerin yonga üstü sistem tasarımları oluşturmak için kullandıkları tasarımlar ARM tarafından geliştiriliyor. Son zamanlarda Surface Pro X gibi dizüstü bilgisayarlarda da bu tasarıma sahip işlemcilerin kullanılmaya başladığını görüyoruz.

Örneğin, Qualcomm Snapdragon 865’te ARM Cortex-A77 ve Cortex-A55 tasarımlarının kısmen özelleştirilmiş versiyonları olan Kryo 585 CPU’nun kullanıldığını görüyoruz. Samsung Exynos 990‘da ise Cortex-A76 ve Cortex-A55 CPU çekirdeklerini Mali-G77 GPU ile birlikte kullanıyor.

Cortex-A78 CPU çekirdek tasarımı ARM’ın belirttiğine; sorgulanamayacak şekilde, şimdiye kadar mobil için tasarlanmış en verimli Cortex-A CPU olma özelliğini taşıyor. Geçen yılın Cortex-A77 tasarımına göre sürekli performansta yüzde 20’lik artış sunuyor. Bunu yaparken 1 vat güç tüketim sınırı içinde kalmasını beceriyor.

ARM iş ortakları için de özel bir CPU tasarımı çıkarıyor.

Ayrıca ARM, iş ortakları için saf Cortex-A78’in ötesinde, kendi özel amaçları doğrultusunda ARM ile birlikte kendi özel Cortex CPU’larını yaratmaları için yeni bir Cortex-X özel programı da sunuyor. Bu program dahilinde sunulan ilk yonga ARM Cortex-X1 oluyor. ARM bunun Cortex-A77’ye nazaran yüzde 30’luk maksimum performans artışı sunacağını vurguluyor.

ARM Mali-G77 ve Mali-G68 mobil GPU’lar da tanıtıldı

Öte yandan bir çift yeni mobil GPU da geliyor. Serinin en tepesinde yer alan Mali-G78 en fazla 24 çekirdek desteği sunuyor. ARM, geçen yılın Mali-G77 GPU’suna göre grafik performansının yüzde 25 artış göstereceğini söylüyor. Orta segment için de Mali-G68 GPU tanıtıldı. Bunun da Mali-G78’de sunulan performansın ve kaydedilen ilerlemenin daha makul bir paketle suanacağı belirtiliyor.

Son olarak ARM, Ethos-N78 nöral işlemci biriminin (NPU) duyurusunu da yaptı. Bunun a Ethos-N77’ye göre yüzde 25’e varan oranda iyileştirilmiş performans verimliliği sunacağını söylüyor. Bu sayede mobil cihazlar için daha iyi yapay öğrenme performansı sağlanacaktır.

Bu yeni işlemci tasarımlarının akıllı telefon ve tabletlere gelmesi için biraz zaman geçmesi gerekse de, bu yılın sonlarına doğru yapılacak işlemci duyurularında ve 2021’in başlarında çıkacak amiral gemisi akıllı telefonların tanıtımlarında bu CPU ve GPU’ların adlarının geçtiğini görebiliriz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER