Manşetler

ARM 2020’de çıkacak mobil cihazlarda göreceğimiz teknolojileri duyurdu

ARM Cortex-A78C

Şu anda akıllı telefonlarımızda kullandığımız tüm mobil işlemcilerin tasarımından sorumu olan ARM, 2020 yılından itibaren mobil cihazlarda göreceğimiz en yeni mobil donanım tasarımlarını duyurdu. Bunların içinde iki temel bileşen yer alıyor. Bunlar Cortex-A77 CPU ve Mali-G77 grafik birimi olarak sıralanıyor.

Cortex-A77’nin en dikkat çekici özelliği, IPC (saat başına komut) performansında yüzde 20’lik bir artış kaydedilmesi oluyor. Bu da karmaşık görevlerin tamamlanmasında hızlanma anlamına geliyor. Qualcomm, Apple ve Samsung gibi üreticilerin tasarladığı çoğu yonga üstü sistem tasarımı Cortex-A77 gibi iki ya da dört yüksek performanslı çekirdekle çalışırken, temel görevleri güç tüketimi bakımından verimli çekirdeklere emanet ediyor. Her bir A77 çekirdeğinin selefinden daha yüksek performanslı olması sayesinde, ARM daha fazla tasarım esnekliği sağlayacak. Sadece iki adet güçlü çekirdekle daha yüksek performansın sunulduğunu göreceğiz. Böylelikle yonga üstü sistem içinde yapay zekâ veya fotoğraf işleme donanımı için daha fazla alan kalacaktır.

arm cortex a77

ARM, Cortex-A77’nin günümüzün çoğu ana akım dizüstü bilgisayarıyla karşılaştırılabilir seviyede performans sunulduğunu belirtmekten de kaçınmıyor. Şirket, Windows yüklü ARM dizüstü ve taşınabilir bilgisayar seçeneklerinin de bu yeni çekirdek sayesinde daha da artmasını bekliyor.

Yeni Mali-G77 GPU ile ilgili olarak ise, burada Vallhall olarak adlandırılan yepyeni bir mimari kullanıyor. Bunun da yüzde 40 performans artışı sunduğu iddia ediliyor. Mikro mimari genişletmelerinden gelen enerji verimlilik artışının yüzde 30 civarında olduğu belirtiliyor. Ayrıca yüzde 30 daha yüksek performans yoğunluğu var. Bu da yonga tasarımcılarının daha az alana daha fazla güç sığdırabilecekleri anlamına geliyor. G77 yongası, yapay öğrenme performansına da yüzde 60’lık bir artış sağlıyor. Bunun da cihaz üstü gelişmiş zeka işlemleri için çıkarım ve sinirsel ağ performansını önemli oranda artırdığı belirtiliyor.

ARM bu duyurusuyla performans tarafında liderliği ve momemtumunu koruduğunu gösteriyor. Şirket 5G, Nesnelerin İnterneti, AI ve otonom sürüş teknolojileri alanında uyum konusunda çalışmalar da yapıyor. Tüm bunların en hızlı ve verimli işlemcilerle desteklenmesi gerekiyor. ARM özellikle ikinci tarafta işini iyi yapacak seçenekler sunuyor.

Yeni Cortex-A77 ve Mali-G77 tasarımlarını gelecek yıldan itibaren akıllı telefonlarda, tabletlerde ve dizüstü bilgisayarlarda görmeye başlayacağız. Bu arada en fazla merak edilecek noktalardan bir tanesi de, Huawei’nin ARM ile yeniden anlaşıp yeni CPU ve GPU mimarilerine erişip erişemeyeceği olacaktır. Şu an için ARM, Huawei ile ilişkileri askıya almış durumda.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER