Manşetler

ARM yeni CPU ve GPU çekirdekleriyle sanal gerçekliğe odaklanıyor

arm cortex a73

arm cortex a73Mobil pazardaki hemen hemen tüm cihazların içinde yer alan işlemcilerin üstüne inşa edildiği işlemci mimarisinin tasarımını gerçekleştiren ARM, gelecek yılın üst sınıf akıllı telefonlarında göreceğimiz yeni nesil ürünlerini Tayvan’ın başkenti Taipei’de düzenlenen Computex 2016 fuarında tanıtıyor.

Cortex-A73 GPU ve Mali-G71 GPU ikilisi performans ve güç verimliliğini artırmayı, aynı zamanda mobilde sanal gerçeklik desteğini daha da geliştirmeyi hedefliyor.

ARM, Mali serisi GPU’larının dünya çapında geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olduğunu, 2015’te 750 milyonun üstünde sevkiyat yapıldığını belirtiyor. Yeni Mali-G71 şirketin Bifrost olarak bilinen üçüncü nesil mimarisini kullanan ilk bileşen olma özelliğini taşıyor. Bu çekirdek sayesinde ARM’in daha önceki nesil Mali grafik işlem birimine göre yüzde 50 daha yüksek grafik performansı, yüzde 20 daha yüksek güç verimliliği ve yüzde 40 daha fazla performans sağlanıyor. 32 shader çekirdeğine kadar ölçeklendirmeyle, ARM’in belirttiğine göre, Mali-G71 Nvidia GTX 940M gibi masaüstü grafik işlemci birimleriyle aynı seviyeye gelebiliyor. Ayrıca VR ile ortaya çıkan 4K çözünürlük, 120 Hz yenileme hızı, 4 milisaniyelik gecikme gibi özel hususların üstesinden gelmekte de bu yeni GPU daha marifetli olacak.

mali-g71CPU tarafında da ARM’in yeni Cortex-A73 çekirdeğini duyurduğunu görüyoruz. Bu çekirdek öncelikle güç verimliliğine odaklanıyor. Önceki nesil Cortex-A72’ye göre yüzde 30 daha yüksek verimlilik sunan, aynı zamanda 1.3 kat daha yüksek üst performans değeri seviyesine ulaşan bu çekirdekte ARM, düzenli ve istikrarlı kullanıma da odaklanıyor. A73 güç tüketiminde tasarruflu davranırken performansı iki katına yükseltiyor. Bu, pil ömrünü artırmak için yavaşlamasına gerek olmayacağı anlamına da geliyor.

Her ne kadar ARM mimarisi mobil pazar üzerinde hakimiyet kurmuş olsa da, 2017 model amiral gemisi telefonlarda bu özel ürünleri görme fırsatı bulamayabiliriz. ARM mimarisini ve çekirdeklerini ayrı şekilde lisanslıyor. Bu da şirketlerin neleri seçip kullanabilecekleri noktasında özgür oldukları anlamına geliyor. Örneğin Apple ARM mimarisini lisanslıyor, ancak kendine özel CPU çekirdeklerini geliştiriyor ve Imagination Technologies’in PowerVR GPU çözümlerini kullanıyor. Samsung ise kendi Exynos işlemci çekirdeklerini tasarlıyor, ancak Galaxy S7’deki Exynos işlemciye baktığımızda bunları ARM’in Cortex çekirdekleri ve Mali GPU ile birlikte kullanıyor. Qualcomm da Snapdragon 820’de kendi geliştirdiği Kryo CPU çekirdeklerini tercih ediyor.

Her ne olursa olsun, yeni Cortex ve Mali çekirdekleri güç ve verimlilik noktalarındaki gelişimlerin devam ettiğini gösteriyor. Ayrıca VR gibi yeni alanlar konusunda da zorlukların aşılmasıyla ilgili çalışmaların yapıldığını da anlıyoruz.

ARM bu yeni yongaları yıl sonunda üretim hattına sokmayı ve 2017’nin başlarından itibaren çıkacak ürünlerde yer verilmesini hedefliyor.

İLGİLİ HABERLER