Manşetler

ARM 2014’ün giriş ve orta seviye telefonlarında yer alacak Cortex-A12’yi duyurdu

ARM, 2014’ün üst sınıf akıllı telefonları için yaptığı planları daha önce açıklamıştı. Ucuz cihazlar için ne gibi işlemci mimarilerinin sunulacağını öğrenmek de bugünlere kısmet oldu. Şirketin daha yüksek performans vadeden yeni nesil orta sınıf işlemcileri fiyatı 200 doları geçmeyen cihazların yolunu tutmaya hazırlanıyor. Yeni Cortex-A12 çekirdeği günümüzün Tegra 3 ve benzeri işlemcilerinde yer alan Cortex-A9 tabanlı yongalara göre yüzde 40 daha iyi performans sunmayı hedefliyor.

arm-logo-190313

Tabii ki, bu çekirdeklerin performansı Samsung’un Exynos 5250 ve NVIDIA’nın Tegra 4 gibi işlemcilerde yer alan Cortex-A15 çekirdeklerine yaklaşmayı başaramıyor. Ancak Cortex-A12 çekirdekleri ARM’in big.LITTLE konfigürasyonunda olduğu gibi Cortex-A7 çekirdeklerle eşlemek, böylelikle düşük güç tüketimli yongalardan da performans anlamında yararlanmak mümkün oluyor. Telefon performansın gerektiği durumlarda Cortex-A12 çekirdekleri kullanırken pil ömrünü ön planda tuttuğu durumlarda A7 çekirdeklere geçiş yapabilecek.

arm-cortex-a12-030613

Cortex-A12’yi ARM’yi yine yeni duyurduğu Mali-T622 grafik işlemciyle ve Mali-V500 kodlayıcıyla eşleme seçeneği de sunulacak. Mali-T622 hem GPU işlemci birimi olarak hizmet verirken hem de 3D uygulamalar için OpenGL ES 3.0 desteği sağlıyor. Ayrıca batarya ömrü bakımından da çeşitli optimizasyonlar sağlıyor. Bu grafik işlemci de tıpkı A12 gibi orta sınıfın ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirildi. Mali-V500 ise yeterli çekirdeğin bulunması durumunda saniyede 120 kare hızında 4K videoları bile işleyebilecek yeterliliği barındırıyor. Ayrıca ARM bu birimin içerik koruma özelliklerinin cihaz üreticilerine cihazlarına video içerik aktarımı için gerekli izinleri sağlama konusunda kolaylık verecek.

Her ne kadar Cortex-A12 ve Mali-T622 piyasadaki en hızlı çekirdekler olmasa da, ARM bunların mobil pazarda önemli işler başaracağını düşünüyor. Böylelikle orta sınıf ve giriş seviyesi cihazlar da çok yakında günümüzün popüler cihazlarının sahip olduğu performansı geride bırakacaklar. ARM’in söylediğine göre Cortex-A12 tabanlı cihazlar 2014 yılı içinde ve 2015’in başlarında piyasaya girmiş olacak.

İlgili >> The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER