Manşetler

ARM’dan Android telefon üreticilerine: 32-bit teknolojiye veda zamanı

arm
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ARM, 32-bit teknolojiye hâlâ gözü kapalı bir şekilde inanan Android telefon markalarına bir uyanış çağrısında bulunuyor. Şirket, tamamı 64-bit olan ilk CPU çekirdek serisini duyurdu. Bu yıl, tedarikçilerin kullanabileceği eski teknolojilere yer yok. Cortex-X4, Cortex-A720 ve Cortex-A520 gibi yeni nesil işlemciler, her zaman devasa performans sıçramaları anlamına gelmese de, yakın gelecekte Android’in temposunu belirleyeceğe benziyor.

ARM’ın yeni nesil işlemcileri

Cortex-X4, tıpkı X3 gibi, amiral gemisi telefonlara yönelik bir performans çekirdeği. Güncellenmiş mimarisi, önceki modele göre yüzde 15 daha yüksek performans iddiasında bulunuyor ve aynı zamanda yüzde 40 daha az enerji tüketiyor. Bu, ARM’a göre, daha hızlı uygulama açılışları ve daha akıcı bir arayüz anlamına geliyor. Ayrıca bu durumun, oyunlar ve diğer yoğun görevlerde daha iyi bir pil ömrü sağlayabileceğini tahmin etmek de zor değil.

Cortex-A720 ise, çoğu hesaplama işlerini üstlenen A715 “orta seviye” çekirdeğinin devamı niteliğinde. Daha hızlı olmasına rağmen, odak noktası dayanıklılıkta. ARM, A720’nin geçen yılki tasarıma göre yüzde 20’den fazla enerji verimliliği sağladığını iddia ediyor. İşlemci üreticileri, donanımlarını küçültmek veya maliyetleri azaltmak için daha küçük bir giriş seviyesi versiyonunu bile kullanabilir.

Cortex-A520 verimlilik çekirdeğini de göz ardı etmemeliyiz. Daha çok arka plan işlemleri ve düşük talepli görevler için tasarlanmış olsa da, yerini aldığı A510’dan yüzde 22 daha verimli olduğu ve yüzde 8 daha iyi bir performans sunduğu belirtiliyor. Bu durum, ağır kullanıcı olmasanız bile telefonunuzun daha uzun süre dayanabileceği anlamına geliyor.

Elbette, ARM grafik performansını da ihmal etmiyor. Şirket, Immortalis-G720, Mali-G720 ve Mali-G620 GPU tasarımlarını da sunuyor ki bu tasarımlar daha fazla performansı, azalan güç çekişi ile birlikte sunuyor. Özellikle, daha karmaşık sahneler ve HDR görseller için yer bırakan, daha az bant genişliği (Genshin Impact‘te yüzde 33 daha az) kullanan ertelenmiş vertex shading (DVS) pipeline’ı beraberinde getiriyor. Immortalis, öncekinden yüzde 15 oranında daha yüksek performans sunarken, yüzde 15 daha verimli olduğu söyleniyor. 10 veya daha fazla çekirdeği desteklerken, Mali-G720, altı ila dokuz çekirdeği destekliyor. G620 ise beş veya daha az çekirdek ile bütçe dostu bir seçenek sunuyor.

Şu an için ARM, bu yeni çekirdek tasarımlarını kullanacak müşterileri belirtmiş değil. Ancak mobil sektörün hemen hemen tamamı ARM çevresinde oluşturulduğundan; Qualcomm, MediaTek gibi firmaların yeni Cortex tasarımlarını bir başlangıç noktası olarak kullanmalarını bekleyebiliriz. Apple’ın bunu kullanıp kullanmayacağı ise henüz net değil. Apple, ARM kullanıyor olsa da, henüz daha yeni ARMV9 mimarisine geçiş yapmış değil.

Bu durumun en azından Android pazarını etkileyeceği kesin gibi görünüyor. Apple, 2017’de çıkardığı iOS 11 sürümü ile 32-bit donanım ve uygulamalar için desteği kesmişti. Ancak AnandTech, Android’in nispeten yavaş ilerlediğini, Oppo ve Xiaomi gibi Çinli markaların 32-bit uyumlu yonga üstü sistemlere uzun süre boyunca bağlı kaldığını belirtiyor. Yeni ARM serisi, bu şirketleri etkin bir şekilde yükseltmeye zorluyor; ya tamamen 64-bit yonga üstü sistemler kullanırlar kullanırlar ya da geride kalma riskini alırlar.

İLGİLİ HABERLER