Teknoloji

Apple yeni yöntemiyle MacBook Pro klavyesini tozdan koruyor

macbook pro 2018 klavye

macbook pro 2018 klavyeApple’ın yeni MacBook Pro’larının klavyelerinin geçen yıllarda çıkan modellerinkine göre biraz daha sessiz olduğu söyleniyor. Hatırlarsanız, Apple geçtiğimiz günlerde MacBook ve MacBook Pro’lara yönelik bir ücretsiz klavye değişim programı başlatmıştı. Bu nedenle hemen arkasından gelen 2018 model MacBook Pro’larda klavyeyle ilgili bir sorunun bulunup bulunmadığına dair soru işaretleri oluşmuştur. Her ne kadar klavye görünüş açısından değişiklik içermese de, iFixit’in bulguları Apple’ın kir ve toza karşı ek önlem aldığını gösteriyor.

iFixit, 2018 model 15 inç MacBook Pro’yu, piyasaya çıktıktan hemen sonra parçalarına ayırmış. Ekibin belirttiğine göre, yeni MacBook Pro’ların klavyelerinde, her bir tuşun altında silikon zar kullanılıyor. Bunun sayesinde kir veya toz gibi küçük parçacıkların klavyenin içine sızıp tuşları kilitlemesinin önüne geçiliyor.

Aslında bu yapı, Apple’ın geçtiğimiz mart ayında almaya hak kazandığı bir patenti hatırlatıyor. Bu patentte çeşitli klavye tasarım yöntemleri tanımlanıyor, bunların toz veya benzer parçacıkların klavye tuşlarının altına girip mekanik sorunlara yol açmasının önüne nasıl geçildiği anlatılıyordu. Yöntemler, tuş başlığının uzantısı olacak koruyucu yapıların kullanılarak zararlı parçaların klavyenin hassas bölümlerinden uzaklaştırılmasını tanımlıyordu. Söz konusu koruyucu yapılar tuşa basılmayan durumlarda tabandan ayrılabiliyor, tuşa basıldığında da tabana temas etmeyerek arada engel çıkarmasının önüne geçiliyor.

Patant başvurusunda tuş başlığı uzantısı şeridin bir silikon katmanından oluşabileceği, bunun bir zar gibi davranacağı belirtiliyor. iFixit’in bulguları, yeni MacBook Pro klavyesinde bu yapının bulunduğunu gösteriyor. Aslında silikon zarın yardımıyla da klavye kullanımı sırasında daha düşük bir tuş sesi çıkmış oluyor.

Bu çözümün MacBook Pro’ların klavyelerinde yaşanan sorunlara kalıcı çözüm getirip getirmeyeceğini zamanla görme fırsatı elde edeceğiz. Şirket 2015 yılında çıkardığı MacBook ile birlikte kelebek mekanizmalı klavyelere geçiş yapmıştı. Son model bilgisayarlarda getirilen çözüm, Apple’ın klavyeleri daha iyi noktaya getirmek için kafa yorduğunu gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER