Teknoloji

Apple WWDC 2020’de geleceğin Mac’leriyle ilgili önemli bir duyuru yapacak

apple m4 mac

Apple bu ay içinde düzenlenecek WWDC 2020 etkinliğinde Intel işlemcilerinden kendi tasarımı olan ARM tabanlı yongalara geçişinin duyurusunu yapacak. Söz konusu iddia Bloomberg tarafından yayınlanan bir haberde yer aldı.

Geliştirici konferansı 22 Haziran tarihinde başlayacak ve Kovid-19 pandemisi nedeniyle sadece internet üzerinden düzenlenecek. Bloomberg, sağlık krizi nedeniyle duyurunun zamanının değişebileceğini de dile getirdi.

Yıllardır Apple’ın Mac’lerinde kendi ARM tabanlı işlemcilerine geçiş yapacağına dair dedikodular dillendiriliyor. Ancak Bloomberg tarafından yakın zamanda yayınlanan bir haberde geçişin artık çok yakın olduğu iddia edilmişti. ARM tabanlı işlemciyle çalışan ilk Mac’in de 2021’de geleceği belirtilmişti. Şirketin “Kalamata” olarak adlandırılan projesinin bir parçası olarak, gelecek nesil iPhone’larda da yer alacak A14 yongasını temel alan, en az üç farklı ARM tabanlı işlemcinin geliştirme çalışmalarını yürüttüğü söyleniyor.

Her ne kadar ARM tabanlı donanımın çıkışına aylar olsa da, Apple’ın planlarını kamuoyuna açıklamaya ihtiyacı var. Bu sayede geliştiricilerin yazılımlarını yeni işlemci mimarisine göre optimize etmeleri için de zaman tanınmış olacak.

Bloomberg, bu geçişin Intel’in performans tarafında sunduğu kazanımların giderek yavaşlamasının etkili olduğunu söylüyor. Apple’ın içeride ARM tabanlı yongaları taşıyan Mac’lerle gerçekleştirdiği testlerin, Intel tabanlı alternatiflere göre büyük performans artışları sağladığı da söz konusu haberde yer alıyor. ARM tabanlı işlemcilerin artan güç verimliliği gelecekte daha ince ve hafif MacBook bilgisayarların üretilmesini sağlayacak. Ne var ki, bu bilgisayarlar hâlâ masaüstüne odaklanan macOS ile çalışmayı sürdürecek. Bloomberg’e göre, ARM’a geçiş en sonunda tüm Mac ürün yelpazesine yayılacak.

Apple böyle büyük bir işlemci geçişini en son 2005 geliştirici konferansında duyurmuştu. Steve Jobs sahneye çıkaracak şirketin PowerPC’den Intel’e geçiş yapacağını açıklamıştı. Takip eden yıl içinde de Intel işlemcili ilk Apple bilgisayarları satışa çıkmıştı.

İLGİLİ HABERLER