Teknoloji

Apple, ABD’de Apple Watch Series 9 ve Ultra 2’yi kanda oksijen düzeyi ölçümü olmadan satmayı sürdürüyor

apple watch

ABD’deki Apple tüketicileri için bazı olumsuz değişiklikler söz konusu, ancak bu değişikliklerin “hiç yoktan iyi” olarak nitelendirilmesi yanlış olmayacaktır. Şirket, popüler ürünlerinden Watch Series 9 ile Ultra 2 modellerindeki kan oksijen monitörleme özelliğini etkisiz hale getirmek zorunda kaldı. Arka plana bakıldığında Apple’ın, tıbbi teknoloji firması Masimo’nun patentlerini ihlal ettiği yönündeki kararı temyize götürme sürecinde, söz konusu modelleri satmaya devam etme talebi reddedildi. ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun (ITC) verdiği karar, Apple’a ışığa dayalı kanda oksijen düzeyi takibiyle ilgili Masimo’ya ait fikri patentleri ihlal ettiği yönündeydi. Komisyon, söz konusu akıllı saatlerin satışının durdurulmasını emretti.

Apple, yasağın yürürlüğe girmesinden önce aralık ayında proaktif bir adım atarak ürünlerini web sitesinden ve mağazalarından kaldırmıştı. Ancak bir kaç gün sonra, Washington D.C’deki federal temyiz mahkemesinin satış ve ithalat yasağını geçici olarak durdurmasının ardından ürünleri tekrar satışa sunmuştu. Şimdi ise, temyiz mahkemesi geçici duruşmaya son vererek 18 Ocak saat 17:00 itibarıyla Apple’a her iki modelin satışını tekrar durdurma emri verdi.

Ancak şirket, bir çıkış yolu buldu. ABD Gümrük ve Sınır Koruma (CBP) kısa bir süre önce, nabız oksimetri işlevine sahip olmayan yeniden tasarlanan saatlerin ITC kararının kapsamı dışında olduğuna karar verdi. 9to5Mac‘e gönderilen bir açıklamada Apple, “ABD Federal Devre Temyiz Mahkemesi’nin ABDITC’nin kararını tersine çevirmesi gerektiğine inanıyoruz.” dedi ve karara ve sonuçta ortaya çıkan emirlere şiddetle karşı çıktı. Sözcü, “Temyiz süreci devam ederken, Apple müşterilerin kısıtlı kesintilerle Apple Watch’a erişimini sağlamak için yönetmeliğe uygun adımlar atıyor,” diye ekledi. “Bu adımlar, Kanda Oksijen Düzeyi özelliği olmadan ABD’de Apple Watch Series 9 ve Apple Watch Ultra 2’nin bir versiyonunu tanıtmayı içeriyor.” Ayrıca şirket, daha önce satın alınan ve Kanda Oksijen Düzeyi özelliğini içeren Apple Watch ünitelerinin etkilenmediğini de açıklığa kavuşturdu.

Etkilenen Apple Watch modellerine yönelik yeni düzenleme

Modifiye edilmiş saatlerde kanda oksijen düzeyi izleme uygulamasının yer alacağını belirten Apple, bu özelliğe dokunulduğunda artık kullanılamayacağına dair bir mesaj alınacağını açıkladı. O mesajda, kullanıcıların daha fazla bilgi için iPhone’larındaki Sağlık uygulamasına yönlendirileceği ve ardından şirketin web sitesindeki bir destek makalesine link verileceği belirtildi.

ITC’nin yasağı uygulanmaya başlamadan önce bile Apple’ın etkilenen cihazları satmaya devam edebilmek için bir yazılım güncellemesi üzerinde acilen çalıştığı biliniyordu. Şirket, yasağın uygulanmaya başlamasından önce, mevcut duruma çözüm üretmeyi başardı. Yasağın resmi olarak 18 Ocak öğleden sonra yürürlüğe girecek olmasına rağmen, şirketin ABD web sitesini ziyaret ettiğinizde ve herhangi bir modelin ürün sayfasına eriştiğinizde “Apple Watch Series 9 ve Ultra 2 artık kan oksijeni özelliğine sahip değil” şeklinde bir not görebilirsiniz.

Türkiye’de ise Apple Watch Series 9 ve Ultra 2 modelleri, kanda oksijen düzeyi özelliğiyle birlikte satışta bulunmaya devam edecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER